IT

Nastavljaju se muke za Elona Muska. Njegov "Master plan" nije impresionirao investitore

Dionice kompanije Tesla pale su u četvrtak za oko 7 posto, nakon što izvršni direktor Elon Musk i četvorosatna prezentacija tima nisu uspjeli impresionirati investitore koji traže najavu pristupačnog električnog automobila, uz plan sa konkretnim vremenskim rokovima, javlja Reuters.

FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Musk i više od deset izvršnih direktora iznijeli su nove planove za prepolovljenje smanjenja troškova montaže, ulaganja u novu tvornicu u Meksiku i razgovarali o inovacijama kompanije u upravljanju operacijama na danu investitora u srijedu.

Međutim, na događaju, na kojem je Musk otkrio ‘Master plan 3’ proizvođača električnih vozila, nije bilo više detalja o vremenskim rokovima ili bilo kojim novim Teslinim proizvodima. Tržišta su bila spremna za veliku najavu, možda za nešto poput pristupačnijeg novog modela – rekao je Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bell.

Dionice, koje su izgubile oko dvije trećine vrijednosti tokom 2022. godine, ove godine su porasle za više od 60 posto. Musk i kompanija nisu uspjeli dovesti stvar do uspješnog krajnjeg rezultata – modela Tesla automobila koji bi bio pristupačniji, s nižom cijenom, pa makar samo konceptualno – rekla je Jessica Caldwell, izvršna direktorica u kompaniji Edmunds.

Teslini promotivni događaji izazivali su pometnju na internetu u prošlosti, a Muskovi plesni pokreti na otvaranju fabrike u Berlinu 2022. i promo događaj u Kini 2020. godine postali su viralni na društvenim mrežama.

Prihvati notifikacije