Sarajevo

Naša tema: Kolike su cijene kirija u Sarajevu?

U posljednje vrijeme najunosniji biznis ako ne u svijetu onda barem u regionu jeste davanje stanova i poslovnih prostora u najam.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Nekada, u godinama prije recesije, a posebno danas kada su cijene skočile u nebo, prosječna mjesečna kirija za iznajmljeni stan iznosila je 300 KM.

Kirija za stanove između 50 i 70 kvadrata prije desetak godina nije bila veća od 500 KM. Ko je plaćao 400 taj je prolazio s punom šakom brade.

Danas? Danas je skoro nemoguće pronaći adekvatan dugoročni smještaj od 50-tak kvadrata za manje od 400-450 KM u prosjeku, ali i to u zavisnosti od lokacije.

Recimo, u posljednje vrijeme veoma je široka ponuda stanova u nedavno izgrađenom naselju Bulevar, na prostoru općine Ilidža, iza stambenog naselja Tibra. Kirija za namještene i polunamještene prostore od 30 do 50 kvadrata je u prosjeku 550 KM.

Namještene garsonjere kreću se najčešće od 400 KM pa nadalje.

Najveće režije su za luksuzne stanove koje nude vlasnici putem agencija, s kirijom između 800 i 1.200 KM. Ako tražite stan preko agencije najčešća cifra koju ćete ugledati za lijepo uređen dvosoban stan je 750 KM.

Nije nemoguće pronaći stanove čak i u općinama Centar i Novo Sarajevo, gdje je poslovično najskuplja kirija za 300-350 KM, ali obično u pretragama za te stanove shvatite da su prenatrpani namještajem koje se moža svesti pod kabasti otpad, pa vas vrlo brzo prođe volja za daljim istraživanjem.

Najreprezentativni primjer ponude u Novom Sarajevu, jeste stan u Hrasnom, ulica porodice Ribar, dvosoban, lijepo uređen (u ponudi u od 10. septembra) čija kirija iznosi 500 KM. I to je otprilike prosjek kada su u pitanju cijene u ovoj općini koja važi za najtraženiju. Slične cijene su I za stanove od 60-tak kvadrata na Dobrinji.

Na Bjelavama, kao i ostalim padinskim dijelovima Sarajeva moguće je čak pronaći stanove s kirijom od 300 KM, s tim da se radi o garsonjerama do 35 kvadrata ili stanovima u sklopu privatnih kuća. Za bilo šta veće od 40 kvadrata, na Mejtašu recimo, cijene su od 500 KM nadalje.

Zanimljvo je da prije nekoliko godina bilo izuzetno povoljno iznajmiti stan u Istočnom Sarajevu, ali je velika potražnja učinila i u ovom dijelu grada prosječnu kiriju većom, pa iznosi oko 400 KM u prosjeku za stanove od 42 kvadrata do 59.

Uglavnom, u odnosu na namještenost/nenamještenost (dunđeraj) cijene za garsonjere iznose od 300 do 450 KM bez obzira na lokaciju, dok su iole reprezentativni jednoiposobni do dvosobni stanovi od 500 do 750 KM. Sve preko smatra se luksuzno opremljenim stanovima kakvih ima na više lokacija, ali najčešće se radi o novoizgrađenom Sarajevo Toweru ili rezidencijalnom naselju Bulevar.

Prihvati notifikacije