Svijet

NASA održala prvi javni skup o NLO-ima

Na rijetko viđenom javnom skupu u Washingtonu, panel stručnjaka koje je NASA odabrala da prouče osjetljivo pitanje NLO-a, u srijedu je ponovno istaknuo da treba prikupiti više informacija kako bi se mogle objasniti te pojave.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

“Postojeći podatci i izjave očevidaca nisu dovoljni za donošenje uvjerljivih dokaza o naravi i o porijeklu pojedinog događaja”, rekao je David Spergel, astrofizičar koji predsjeda panelom. “Trebaju nam visokokvalitetni podatci”.

Na ljeto se treba objaviti izvještaj u kojem će se opisati kako to ostvariti.

NASA je lani najavila početak istraživanja i u oktobru je u tu svrhu imenovala najmanje 16 stručnjaka. Među njima su ugledni naučnici, ali i šefovi američkog regulatora za civilno zrakoplovstvo (FAA) te bivši astronaut Scott Kelly, prenosi Hina.

Njihov zadatak nije prebrojati “neidentifikovane anormalne pojave” – kako se službeno nazivaju – da bi se objasnili pojedini događaji dosad opaženi, već dati preporuke NASA-i kako će ubuduće pristupati toj temi.

Do danas je opaženo osamstotinjak neobjašnjivih pojava u zraku, rekao je u srijedu Sean Kirkpatrick, direktor ureda koji se bavi tim pitanjem u okviru ministarstva odbrane. No “možda su 2 do 5 posto” njih “zaista abnormalne”, rekao je.

Tema je veoma ozbiljna, istaknula je u srijedu NASA, jer se istovremeno tiče nacionalne sigurnosti i zračnog prometa. No potiče i veliko zanimanje javnosti zbog pojma neidentifikovani leteći objekt (NLO) koji golica maštu.

“U ovom trenutku nemamo nikakva jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih abnormalnih pojava i vanzemaljskog života”, rekao je David Grinspoon, član stručnog panela.

Nicola Fox, honorarna saradnica u NASA-i, osudila je na početku skupa uznemiravanje na internetu kojega su žrtve članovi panela.

Sastanak koji je trajao nekoliko sati prenosio se u srijedu direktno na internetu, a jedan njegov dio bio je posvećen pitanjima javnosti koja su unaprijed bila upućena putem interneta.

Transparentnost je prijeko potrebna, ističe američka svemirska agencija, kako bi se “skinula stigma” s te teme.

Prihvati notifikacije