BiH

Nakon Parlamenta BiH, na udaru hakera još jedna državna institucija

Državne institucije BiH našle su se pod novim hakerskim napadom.

FOTO: UNSPLASH / ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH / ILUSTRACIJA

Ovaj put u pitanju je stranica Vijeća ministara BiH, kojoj se od jutros ne može pristupiti.

FOTO: SCREENSHOT/VIJECEMINISTARA.GOV.BA
FOTO: SCREENSHOT/VIJECEMINISTARA.GOV.BA

Podsjećamo, jučer je izvršen hakerski napad i na stranicu Parlamentarne skupštine BiH, koja je i dalje nedostupna korisnicima.

Među onima koji su u posljednje vrijeme bili meta cyber napada je i javna kompanija Sarajevogas, koja je napadnuta u noći sa 31. avgusta na 1. septembar.

Iz ove kompanije su obavijestili javnost da su svi podaci sačuvani i da svoj rad nastavljaju neometano, podsjeća Oslobođenje.

Početkom ovog mjeseca Obavještajno sigurnosna agencija BiH pozvala je sve institucije, ali i pojedince da zaštite svoje informaciono-komunikacione sisteme, najavljujući mogućnost novih cyber napada.

FOTO: SCREENSHOT/PARLAMENT.BA
FOTO: SCREENSHOT/PARLAMENT.BA

S obzirom da je u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motiviran postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite, saopćeno je nedavno iz OSA-e.

Još uvijek nije poznato ko stoji iza ovih napada, da li se radi o jednom ili više pojedinaca ili grupa, te koji su motivi napada.

Odgovore na ova pitanja treba ponuditi istraga koja je u toku.

Prihvati notifikacije