Magazin

Najkremastiji kolač sa breskvama koji ćete probati

Maksimalno treba uživati u breskvama dok nam još malo prave društvo ovog ljeta. Zato, možemo ih uplesti u pripremanje raznovrsnih deserta i maksimalno uživati u njihovom ukusu.

kolac od breskve
FOTO: FREEPIK

Recept za ovaj kremasti kolač sa breskvama ne iziskuje mnogo vremena, a uživaćete u jakom ukusu voća i laganog fila. Zato, pripremite se za laku i brzu pripremu ukusnog slatkiša.

Pročitajte još

Sastojci za kremasti kolač sa breskvama:

5 bresaka srednje veličine2 jajeta100 ml mlijeka2 kašike šećera2 kašike brašna1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

500 ml mlijeka2 pudinga od vanile2 čaše kisele pavlake4-5 kašike šećera1 kesica želatina300 ml soka od breskve

Priprema kremastog kolača sa breskvama:

U dvije činije odvojte žumanca od bjelanaca. Bjelancima dodajte šećer, pa ih čvrsto umutite.

Dodajte žumanca miješajući, pa vrlo malo ulja i prašak za pecivo.

Dodajte šećer i umute ih čvrsto poput šlaga. Sjedinite im žumanca, brašno, ulje i prašak za pecivo i sve opet umutite. Smjesu prespite u pleh za pečenje i pecite na 200 stepeni 15 minuta. Dok se kora peče operite i oljuštite breskve, pa isijecite na tanje kriške.

Kada kora bude gotova, prelijte malo mlijeka preko nje, ali vodite računa da ne bude previše. Najlakši način za to jeste da kašikom pređete tri do četiri puta.

Sipajte mlijeko u šerpu i stavite da se zagrije. Dodajte šećer i kada bude dovoljno zagrijano, sipajte puding od vanilije.

Kada puding bude gotov, dok se još ne stvrdne, pomiješajte ga sa pavlakom.

Prelijte preko kore i stavite u frižider da se stvrdne. Kada očvrsne, preko naredajte nasjeckane breskve.

Za to vrijeme, želatin sipajte u sok i na vrućoj ringli miješajte dok se ne rastopi. Prelijte preko bresaka i vratite u frižider da stoji što duže može dok ne dođe vrijeme da ga probate, prenosi Ona.