Život

Najgora vrsta hrane za štitnu žlijezdu

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Dijetetičarka otkriva koje namirnice treba da izbjegavate ako imate problem sa štitnom žlijezdom.

Poremećaji u radu štitne žlijezde sve su češći. Ova veoma važna žlijezda koja se nalazi u korijenu vrata proizvodi hormone koji utječu na brojne sisteme u tijelu, pa samim tim i poremećaji u njenom radu izazivaju različite probleme.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlijezde, poput hipertiroidizma, hipotiroidizma, tiroiditisa, Hašimoto tiroiditisa. Uzroci ovih poremećaja su različiti, od nedostatka joda u tijelu, do genetike, a činjenica je da je to sve češći zdravstveni problem sa kojim se suočavamo.

Dijetetičarka Moli Hembri ističe da hrana koju jedemo može da ima veliki utjecaj na tiroidnu tj. štitnu ili štitastu žlijezdu, a ono što mnogi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem, piše Mondo.

Namirnice koje, prema riječima dijetetičarke, treba da izbjegavate ako imate problem sa štitnom žlijezdom su one koje sadrže goitrogene.

“Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utječe na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda”, pojašnjava Hembri.

Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove supstace nekuvane biljke iz porodice krstašica, poput brokule, karfiola, kupusa, ali ni soja ni proso nisu preporučljivi. Dobra stvar je, međutim, da ove namirnice ne morate da izbacite iz ishrane, dovoljno je da ih zagrijete, kako biste izbjegli negativne efekte koje mogu da imaju na tiroidnu žlijezdu.

“Zagrijavanjem krstašica eliminiše se njihova goitrogena aktivnost. A ako jedete nekuhano povrće iz ove porodice i soju umjereno, to ne predstavlja naročitu opasnost po zdravlje štitne žlijezde. Ipak, većina dijetetičara savjetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane”, pojašnjava dijetetičarka Hembri.

Prihvati notifikacije