Magazin

Najbolje je kada rastu zajedno: Biljke koje možete da sadite jednu pored druge

Korištenje svježeg začinskog bilja iz vaše bašte može poboljšati svako jelo ili koktel i mnogo je zgodnije imati ga u blizini nego trčati u prodavnicu da kupite ono što vam treba u posljednjem trenutku.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kad god uzgajam začinsko bilje, uvijek imam hranu na prvom mjestu kaže Stefani Lukas, direktorka za hortikulturu u parku Medison Skver. „Začinsko bilje izgleda lijepo, odlično miriše i ima praktičnu upotrebu u kuhinji. Mislim da je najbolje pronaći kombinacije biljaka koje lijepo rastu zajedno i koje se mogu koristiti u obroku.

Koje bilje uvijek treba saditi jedno pored drugog?

Majčina dušica, vlašac, bosiljak, peršun i origano

Ove biljke će uspijevati u istim uslovima i savršeni su začini za širok izbor jela. To su začinske biljke koje stavljate na sve, od domaće pice do jela od piletine.

Nana, bosiljak i korijander

Ove tri biljke uživaju u suncu i vlažnom tlu, ali menta može biti malo nervozna sa drugim biljkama. Nana može biti agresivna biljka u bašti, ali divno raste kada se uzgaja u saksijama.

Sve tri ove biljke uspijevaju kada se sade jedna pored druge, jer dobro rastu u sličnim suvim uslovima sa puno sunca. Osim toga, sve one imaju dodatni bonus jakog, prijatnog mirisa, prenosi Ženski magazine.

Kamilica, menta i matičnjak

Ove biljke se mogu uzgajati u zemlji ili u žardinjerama i sušiti za uživanje tokom cijele godine. Sve tri daju cvijeće koje vole pčele i oprašivači.