BiH

Na snazi žuti meteoalarm u gotovo svim područjima BiH

U Bosni i Hercegovini preovladava promjenljivo oblačno vrijeme sa prolaznom slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Usljed jakog vjetra na cijelom području Bosne, osim u Krajini na snazi je žuti meteoalarm, a u Hercegovini upozorenje i zbog lokalnih pljuskova sa grmljavinom i visokih dnevnih temperatura, javlja Anadolu.

Tako se na području livanjske regije očekuju povremeno udari vjetra južnog smjera brzine između 45 i 55 kilometara na sat, te lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Istovremeno na području trebinjske, banjalučke, fočanske i višegradske regije prognoziraju se udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat, na planinama do 60 kilometara, a istovremeno se na području višegradske regije prognoziraju i maksimalne temperature iznad 32 stepena Celzijusa, dok se na području banjalučke regije očekuje i lokalna grmljavina.

Na području prijedorske regije prognoziraju se udari vjetra od 40 km do 50 kilometara na sat, lokalno grmljavinski procesi, te makismalne temperature iznad 32 stepena Celzijusa.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.

Pročitajte još

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe”, navode iz Fewderalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području sarajevske i tuzlanske regije na snazi je žuti meteoalarm s obzirom da se očekuju povremeno udari vjetra južnog smjera brzine između 40 i 50 kilometara na sat, te lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Istovremeno na području mostarske regije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

U Bosni i Hercegovini preovladava promjenljivo oblačno vrijeme sa prolaznom slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena Celzijusa.

U Sarajevu većinom umjerena naoblaka. Prije podne prolazno može pasti malo kiše. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29 stepeni Celzijusa.