Svijet

Na sjeveru Iraka poginula dvojica turskih vojnika

Dvojica turskih vojnika poginula su tokom protuterorističke operacije u sjevernom Iraku, saopćilo je danas Ministarstvo nacionalne odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA-EFE/ERDEM SAHIN
FOTO: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

“Dva vojnika su pala kao šehidi, a tri su povrijeđena kao rezultat vatre od strane članova separatističke terorističke organizacije (PKK) tokom turske operacije ‘Kandža-katanac'”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Iz ministarstva su izrazili saučešće porodicama vojnika i turskom narodu.

Turska je pokrenula operaciju “Kandža-katanac“ u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije “Kandža-Tigar“ i “Kandža-Orao“ pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turskoj.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

Prihvati notifikacije