Retrovizor

Na današnji dan: Prva osoba koja je otplivala od SAD-a do SSSR-a

Dana 7. avgusta 1987. prva osoba otplivala je od SAD-a do SSSR-a. Bila je to američka plivačica Lynne Cox, koja je u to vrijeme imala oko 30 godina. Za taj pothvat trebala su joj dva sata i pet minuta, a plivala je preko Beringovog prolaza, od američkog ostrva Mali Diomed do sovjetskog ostrva Veliki Diomed. Granica između SSSR-a i SAD-a nalazila se između tih dvaju ostrva (danas je ondje granica između SAD-a i Ruske Federacije).

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Lynne Cox prethodno je izvršila i druge plivačke poduhvate, uključujući plivanje preko La Manchea, preko Magellanovog moreuza i preko prolaza koji dijeli Sjeverni od Južnog ostrva Novog Zelanda. Pri njenom plivanju preko Beringovog prolaza na današnji dan temperatura tamošnje morske vode iznosila je samo 6 do 7 stepeni Celzija, uprkos tome što se radilo o ljetnom razdoblju.

Zanimljivo je da su poduhvat Lynne Cox pohvalili i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, a poslužio je za poboljšavanje odnosa tokom Hladnog rata. Po Lynne Cox nazvan je i jedan asteroid (37558 Lynnecox).

Prihvati notifikacije