Kultura

Mostarcima priređena večer jazza: Srđan Ivanović predstavio album 'Modular'

Večer vrhunskog jazza priređena je u četvrtak u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, a nastupio je Srđan Ivanović, muzičar iz Pariza, koji je tom prilikom predstavio svoj deveti album "Modular" nastao kao spoj istočnjačkog i zapadnjačkog senzibiliteta čiji ritmovi i melodije odražavaju predanost istraživanju i inovativnom jazzu.

FOTO: BRANKA SOLDO
FOTO: BRANKA SOLDO

Mostarski koncert održan je u okviru balkanske turneje Srđana Ivanovića, a organizirali su ga Francuski institut u BiH i Muzički centar Pavarotti Mostar.

” Svi moji albumi su drugačiji. Naziv albuma Modular koji ćemo predstaviti svidio mi se zbog brojnih značenja. Postoji modularnost u smislu da spontano oblikujemo formu kompozicije, ali postoji i modulacija kada prirodno fluktuiramo sa svojom intuicijom. Moduliramo kroz naše uši, naš instrument, sadašnji trenutak. Konačna interakcija je sa slušaocem, koji također percipira i modulira zvuk na svoj način. U muzici mi se sviđa sloboda da promijenim zvuk. Ne plašim se različitih pristupa i oni koji prate moj rad vole iznenađenja i otkrivanje nečega potpuno novog”, kazao je ranije o svom albumu Srđan Ivanović.

U Mostaru je nastupio u sastavu koji čine Ludivine Isambourg, vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene i donosi veliku energiju bendu, Manu Codjia, legendarni gitarista s kojim sarađuje od ranih 2000-ih i Matis Regnault, mladi basista s kojim često nastupa u Parizu.