Svijet

Moskva: Tajne službe na nogama, Putin se sprema na državni udar!

Osobe naoružane vojnom opremom koje su 26. oktobra viđene u središtu Moskve nisu bili, kako su neki stanovnici glavnog grada Rusije mislili, teroristi ili kakvi pučisti, već pripadnici Savezne službe osiguranja (FSO).

FOTO:  EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
FOTO: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

FSO je ubrzo nakon toga objavio da je toga dana u Moskvi organizirao “taktičke vježbe neutraliziranja terorističkih prijetnji za zaštite ključnih državnih službi”, prenosi Jutarnji hr.

Ruski novinski portal The Insider doznao je da su te vježbe samo dio sveobuhvatnih posebnih mjera koje će FSO poduzeti u slučaju uvođenja izvanrednog ili ratnog stanja. Insider je vidio i tajni dokument koji nosi naslov “Plan za moralno-psihološko podupiranje mirovne tranzicije FSO-ove Uprave za operacije”, a koji je podijeljen u četiri dijela, odnosno četiri faze.

U prvoj se fazi navode mjere koje će se implementirati uoči proglašenja ratnog stanja, u drugoj se fazi spominju mjere koje će biti na snazi tokom perioda “povišene” ratne spreme, treća se faza tiče priprema za proglašenje “vojne prijetnje”, a četvrta za slučaj da proglašenja ratnog stanja koje će zahtijevati “potpunu vojnu spremnost”. The Insider navodi da je Uprava za operacije FSO-a zadužena za zaštitu Kremlja i najviših državnih dužnosnika, ali da za FSO odrađuje i kontraobavještajne zadatke.

Predviđeno je da se Uprava za operacije tijekom prijelaza iz mirnog u ratno stanje pripremi za pružanje morale i psihološke pomoći časnicima Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) te sastavljanje izvještaja o moralnom i psihološkom stanju osoblja.

Uprava će u drugoj fazi intervjuisati pojedine časnike te druge službenike FSO-a obavještavati o političko-vojnoj situaciji u Rusiji i svijetu. Uz to, zamišljeno je da se organizovano posjećuju FSO-ova Kuća slavnih i historija u Kremlju te Kazanska katedrala u Moskvi. U trećoj će fazi na sedmičnoj bazi provoditi društveno-državnu obuku u trajanju od minimalno 60 minuta te objašnjavati što FSO radi.

Moguće je da će Uprava biti zadužena i za evakuaciju članova porodica časnika Kremaljske garde. Zapovjednici pojedinih jedinica i psiholozi bit će zaduženi za podizanje morala sebi podređenih. Od Uprave će se u četvrtoj fazi tražiti da svim relevantnim dužnosnicima objasne ruske zakone koji se tiču ratnih zločina te onemoguće stvaranje konfuzije i panike među vojnim časnicima i njihovim porodicama. Dodatno, morat će drugim FSO-ovcima pokazivati primjere junaštva i hrabrosti djelatnika FSO-a.

U spomenutom tajnom dokumentu stoji da je moguće će neki časnici koji će braniti Kremlj iskusiti depresiju i melanholiju te da neće biti sigurni rade li njihovi nadređeni ispravnu stvar. Navodi se da je moguće da će se bojati te da će biti aneksiozni. Na takve se osjećaje treba odgovoriti “kontrasugestijom”, “kontrauvjerenjem”, “proaktivnim presijecanjem”, “zamjenom objekata” i intervjuima s mladim časnicima kojima bi im se trebalo povećati samopouzdanje.

Mlađi su časnici, navodi se, lično su podložni neuropsihološkoj nestabilnosti. FSO-ovci koji su politički najmudriji brinut će najmanje umješnima. Može se i te psihološki ranjive časnike poslati u bolnicu. Uprava kaže da su ruski neprijatelji lukavi i prepredeni te da će prvo pokušati sniziti psihološku stabilnost osoblja te ih moralno zbuniti kako ne bi bili u stanju pružati otpor.

Prihvati notifikacije