Magazin

Moćne bobice crvene i crne ribizle: Voće koje osvježava ljetnje dane

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Bobice crvene ribizle rastu nisko na žbunju, vise sa grana poput nizova minijaturnih dragulja. Njihov ukus je pomalo opor, ali su i dalje dovoljno slatke da se jedu sirove.

Imaju visok sadržaj vitamina C, a dobro se slažu i sa drugim bobičastim voćem, kao što su maline, kupine, jagode i dinja, kao i u prelivima uz razne vrste mesa (guščje, divljač, jagnjetina). Takođe se mogu koristiti kao dekoracija za pudinge ili koktele.

Budući da je bogata kalijumom, koji doprinosi zdravom radu srca, crvena ribizla se može koristiti u prevenciji hipertenzije i regulisanju krvnog pritiska. Također, neagresivno dejstvo ploda ove voćke čini ribizle korisnim i za osobe koje boluju od iritabilnih crijeva, a doprinosi i boljoj probavi.

Crna ribizla ima ukusne, crne plodove koji su bogati vitaminom C i antocijanom, što predstavlja povoljnu kombinaciju za osobe koje pate od proširenih vena ili imaju osjetljive kapilare.

Sjemenke crne ribizle su bogate gama-linolenskom kiselinom, koja ima protivupalno dejstvo.

Pored mnogih nutrijenata povoljnih za zadravlje, Telegraf navodi da su ribizle dobre i za prevazilaženje simptoma gripa.

Poznavaoci biljnog svijeta i njihovih ljekovitih dejstava takođe kažu da je list crne ribizle nepravedno zapostavljen i malo poznat, a vrlo efikasan kao pomoć u rješavanju problema reumatizma i reumatoidnog artritisa.