Politika

Mirjana Marinković-Lepić još u maju 2020. upozoravala je na nekompetentnost uhapšenog ministra Lučića (VIDEO)

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), zastupnica u PSBiH u mandatu 2018-2022. godina osvrnula se na jučerašnje hapšenje državnog ministra Miloša Lučića.

FOTO: MIRJANA MARINKOVIĆ-LEPIĆ/FACEBOOK/ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER
FOTO: MIRJANA MARINKOVIĆ-LEPIĆ/FACEBOOK/ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Lučić je, podsjetimo, u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer uhapšen u Istočnom Sarajevu po naredbi Tužilaštva BiH.

Kako je objašnjeno iz Tužilaštva, osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Marinković-Lepić je na društvenim mrežama podsjetila da je još prilikom Lučićevog imenovanja govorila kako sumnja u njegovu kompetentnost te da ga ne smatra dobrom osobom za poziciju na koju je nominovan.

“Današnje hapšenje potvrdilo je moje sumnje. Vrijeme je da napokon stanemo u kraj postavljanju podobnih i nesposobnih kadrova što je bila redovna praksa dosadašnjih vlastodržaca”, napisala je Marinković-Lepić.

Na društvenim mrežama podijelila je video rasprave od 15. maja 2020. godine, kada je Zastupnički dom PSBiH raspravljao o imenovanju Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

– Ja se pitam da li je u stranci koja je predložila ovog kandidata (DNS, op.a.) bilo kadrova koji imaju bolje reference od momka koji je predložen – upitala se Marinković-Lepić tokom rasprave u Zastupničkom domu PSBiH.

Navela je da protiv Lučića nije imala ništa lično, ali da je tada bila u pitanju rasprava o imenovanju na funkciju.

– Ne treba ovdje niko da nam govori i mi savršeno dobro znamo da nisu propisani uslovi i da je ovo politička funkcija.

Međutim, smatram da su ovdje ovakvim imenovanjem povrijeđeni svi oni mladi, briljantni ljudi koji imaju visok prosjek na fakultetu, iskustva u radu nevladinog, dakle civilnog sektora, i koji sjede kod kuće možda bez obzira na sve reference – rekla je Marinković-Lepić, inače novoimenovana predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i članica Glavnog odbora Naše stranke.

Dodala je kako smatra i da Lučić ni na koji način nije ispunjavao uslove u smislu da može odgovoriti funkciji na koju je trebao biti imenovan.

Lučićevo imenovanje na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, podsjetimo, potvrdio je Zastupnički dom PSBiH 15. maja 2020. godine.

Prihvati notifikacije