BiH

Ministrica Pozder u Mostaru, važna tema na stolu, a evo i za šta je izdvojeno 366.000 KM

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je sastanak sa ministrom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona Emilom Balavcem, te ministrom građenja i prostornog uređenja HNK-a Bekirom Isakovićem i zastupnicom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Suadom Halilović.

FOTO: FEDERALNO MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA
FOTO: FEDERALNO MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA

Na sastanku, održanom u sjedištu Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a u Mostaru, razgovarano je o deponiji Uborak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

– Ova deponija je već decenijama jedno od životno važnih i otvorenih pitanja u Mostaru, pa su se sagovornici informirali o trenutnom statusu, problemima, te o koracima koji se poduzimaju i koji bi trebali biti poduzeti, kako bi se stanje popravilo i konačno trajno riješilo- navodi se u saopćenju.

Ministrica Pozder informirala je prisutne da Federalno ministarstvo trenutno provodi dvije aktivnosti koje se odnose na Uborak. Prva, o čijoj važnosti su svi okupljeni bili saglasni odnosi se na pripremu ugovora koji bi uskoro trebao biti potpisan s Gradom Mostarom za izgradnju i stavljanje u funkciju prečistača procjednih voda. Ova aktivnost proizašla je iz aktuelnog Plana prilagođavanja i njenom realizacijom bi se konačno počeli otklanjati evidentni problemi koji postoje na ovom području, a za šta je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojilo 366.000 KM.

Iz Ministarstva navode da ažurirani i aktuelni Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru predviđa i saniranje postojećih ploha, te njihovo ozelenjavanje i na tome će se u narednom periodu također insistirati i raditi. U periodu zatvaranja postojećih ploha, Planom je predviđeno i otvaranje plohe za odlaganje otpada do konačne sanacije i zatvaranja.

Druga aktivnost, dodaju iz Ministarstva, je provođenje obaveza proizašlih iz sudske presude, odnosno ponovljeni postupak izdavanja okolišne dozvole za otvaranje spomenute plohe, a upravo je u toku javni uvid nakon čega će uslijediti javna rasprava po dostavljenom Zahtjevu – Studiji za ovu aktivnost.

– Želimo se suočiti s izazovima koji evidentno postoje, ne samo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nego i u čitavoj Federaciji. Saglasili smo se da je nemoguće donijeti neko ad hoc, brzo rješenje, koje bi otklonilo sve odavno nagomilane probleme, te da su jedina moguća rješenja ona koja se poduzimaju korak po korak, u skladu s postojećim zakonskim propisima i sudskim presudama koje su donesene po ovom pitanju. Poseban izazov predstavlja i nadležnost koju dijele svi nivoi vlasti, te odgovornost za upravljanje koju nosi uprava deponije. Važno je da to razumiju sve zainteresirane strane i da samo sinergijom i kvalitetnim odlukama možemo popraviti stanje – izjavila je ministrica Pozder.

Na inicijativu koju su uputili iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, učesnici sastanka su se dogovorili da će se u narednom periodu organizirati sastanak na koji će biti pozvani i predstavnici Grada Mostara i JP Deponija d.o.o. Mostar, te inicijatori, a kako bi se zajednički radilo na poboljšanju upravljanja otpadom u Mostaru i ovom dijelu Federacije.

Nakon ovog sastanka, ministri Pozder i Balavac obišli su neke od turističkih atrakcija u Mostaru, te su razmijenili informacije i o povećanom broju turista u ovom gradu i HNK. Dogovorene su zajedničke aktivnosti i podrška s nivoa Federacije kada su u pitanju zaštićena područja i parkovi prirode na ovom području, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.