Sarajevo

Ministrica pojasnila odluku Vlade KS-a o bodovanju za upis u srednje škole, evo o čemu se radi

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanja, donijela Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola.

FOTO: FACEBOOK / NAIDA HOTA-MUMINOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / NAIDA HOTA-MUMINOVIĆ

Izmijenjeni su postojeći kriterij, konkretno, bodovanja sportskih takmičenja. To je jednu grupu roditelja razočaralo, dok je Vijeće roditelja zagovaralo ovakvo rješenje. Ministrica Naida Muminović Hota objasnila je za N1 zbog čega je donesena ovakva odluka.

“Najveća promjena i što je podiglo prašinu u javnosti su dodatni bodovi sa sportskih takmičenja. Unazad pet školskih godina to postoji. To je ranije stupilo na snagu. Primijetili smo trend rasta i da je zbir ukupnih bodova sa takmičenja povećan na 800%. Naše su sumnje bile da ne postoji jasan sistem kontrole vrednovanja takvih takmičenja. To je bio jedan neuređen sistem. Onaj sistem koji je bio prije 2018. kaže da svi oni koji su osvajali bodove na sportskim takmičenjem mogu samo ostavariti dodatne bodove upisom u Sportsku gimnaziju i to smo sad vratili“, objašnjava ministrica.

Dodaje da se dodatno boduju oni učenici za koje ministarstvo sporta i kulture procijeni da se radi o perspektivnom sportašu.

“Imaju jedan bod pri upisu u bilo koju srednju školu”, kaže.

“Nije to samo jedan bod. U tom jednom bodu može stati dvadeset učenika. To lomljenje decimala da u jednom bodu imate 20 učenika, dva boda 40 učenika, skoro dva odjeljenja u osnovoj školi. Učenici ukupno mogu osvojiti 10 dodatnih bodova, a nekada je to bilo 15.”

Kaže kako niko ne upisuje sport zbog bodova pri upisu u neku školu.

“Šta ćemo s djecom čiji roditelji ne mogu platiti odlaske na treninge. Vlada će se potruditi da subvencioniranjem omogući svakom djetetu da se bavi nekim sportom. Bavljenje sportom ima neke druge benefite, jačanje karaktera, osobina, zdravlja. Ako će se učenici baviti sportom samo zbog bodova, to će biti suprotno”, dodala je.

Kaže kako priču treba relaksirati i da KS ima dovoljno škola i da svako dijete može naći svoje mjesto.

“Ne treba se fokusirati isključivo na ambicije i želje da se mora upisati samo određeni broj škola. Naše škole se dobre i nude odlične programe i nude znanje. Trebaju roditelji smanjiti pritisak i da se dijete upiše u školu u kojoj će biti sretno”, kaže Muminović Hota.

Ističe da se nada kako će Prijedlog novog zakona dobiti podršku, a on bi trebao nagrađivati karakterne vrline učenika, što ranije nije bio slučaj.

“Nagrađivat će se ona djeca koja pomažu, volontiraju, koji pomažu svoje prijatelje. To će biti kroz novi zakon da te stvari vrednujemo i prepoznajemo ih”, zaključila je za N1.

Prihvati notifikacije