Sarajevo

Ministarstvo zdravstva KS-a insistira na hitnoj reakciji nadležnih organa povodom slučaja krađe

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (KS) oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom informacija o slučaju krađe od uposlenika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, u kojem najoštrije osuđuje taj nehumani čin i insistira na hitnom reagiranju Zavoda i nadležnih organa.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO N1
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO N1

Ministarstvo zdravstva KS navodi da je obavješteno od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a o izuzetno uznemirujućem događaju u vezi s jednim od uposlenika Hitne pomoći Sarajevo, koji je navodno uzeo novac od 80-godišnje starice tokom pružanja prve pomoći.

“Takvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo i protivno temeljnim principima humanosti i stručnosti koje od uposlenika Hitne pomoći očekujemo. Ministarstvo zdravstva KS-a oštro osuđuje takve postupke i odmah traži brzu i nepristrasnu reakciju od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Incidenti poput ovoga narušavaju povjerenje građana u naš zdravstveni sistem, te zahtijevamo što hitniju reakciju nadležnih organa” – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo zdravstva KS-a ističe kako ima nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku zloupotrebe položaja ili kršenju etičkih načela u okviru zdravstvenog sektora, napominjući kako je njihov cilj – osigurati visoku kvalitetu i profesionalnost u pružanju zdravstvenih usluga našim sugrađanima.

Istovremeno, pozvali su Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a da u što kraćem roku provede temeljitu istragu ovog slučaja i da poduzme sve potrebne korake kako bi se osiguralo očuvanje integriteta uposlenika Hitne pomoći.

“Očekujemo da će odgovorni biti adekvatno sankcionisani, te da će o svemu navedenom ovo Ministarstvo biti obaviješteno” – navodi se.

Kako se nadalje ističe, Ministarstvo zdravstva KS-a ostaje posvećeno zaštiti interesa pacijenata i očuvanju povjerenja građana u zdravstveni sistem.

“Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne mjere kako bismo osigurali transparentnost, stručnost i etičnost u svim aspektima pružanja medicinskih usluga” – navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva KS-a.

Prihvati notifikacije