Svijet

Ministarstvo odbrane Turske: U dva dana neutralizovano 22 terorista PKK-a

Snage sigurnosti Turske su jučer i danas neutralizovale 22 pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG, 12 na sjeveru Sirije i deset na sjeveru Iraka, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA-EFE/STR
FOTO: EPA-EFE/STR

“Ukupno je jučer i danas neutralizovano 22 terorista, od kojih 10 u sjevernom Iraku i 12 u sjevernoj Siriji. Nitkovi će položiti račune za naše šehide ma gdje bili. S poštovanjem i rahmetom našim šehidima”, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Turske je pokrenula operaciju “Kandža-katanac“ u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije “Kandža-Tigar“ i “Kandža-Orao“ pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turske.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

Prihvati notifikacije