Ekonomija

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima domaćih proizvođača i prerađivača hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je, u odvojenim posjetama, razgovarao s predsjednikom uprave AS Holdinga Rusmirom Hrvićem i vlasnikom bosanskohercegovačke kompanije Milkos Nedimom Čauševićem.

Rusmir Hrvić i Kemal Hrnjić
FOTO: VLADA FBIH

U saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da su na sastanku s Hrvićem istaknuti poslovni uspjesi koje su kompanije u okviru AS Holdinga postigle na domaćem i inostranom tržištu. Iskazana je i potreba za ulaganjima koja će pratiti razvoj poljoprivredne proizvodnje iprehrambene industrije.

-Događaji u svijetu neminovno ukazuju da je potrebno da se maksimalno okrenemo domaćoj proizvodnji i kupujemo domaće proizvode, posebno od kompanija koje se stekle zavidnu reputaciju, kako nanašem, tako i na međunarodnom tržištu – rekao je ministar Hrnjić.

Tokom sastanka istaknuta je zahvalnost Ministarstvu na izdvojenim novčanim podrškama koje su uznačajnoj mjeri pomogle razvoj i poslovanje ove grupacije.

Nedim Čausević i Kemal Hrnjić
FOTO: VLADA FBIH

Vlasnik kompanije Milkos Nedim Čaušević zahvalio se ministru Hrnjiću na upriličenom susretu, tenaglasio potrebu ulaganja u domaću proizvodnju hrane.

-Budući projekti koje planiramo realizirati na našim farmama tiču se ulaganja u solarne panelepomoću kojih ćemo smanjiti sve veće troškove električne energije. Time ćemo dodatno biti konkurentniji na tržištu – kazao je Čaušević.

Ministar Hrnjić istakao je kako je ova kompanija posljednjih nekoliko godina uložila višemilionskasredstva u opremanje i rad objekata za držanje stoke, proizvodnju i preradu mlijeka. Naglasio je i da ćeFederalno ministarstvo nastaviti pratiti rad kompanije i biti podrška na navedenom putu, saopćeno je izFederalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.