Region

Mihajlovska Vasilevska: Bez regionalne saradnje ne može se ići u Evropsku uniju

Bez regionalne saradnje ne može se ići naprijed, ne može se ići ka Evropskoj uniji, kazala je danas za Fenu, na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope u Washingtonu Daniela Mihajlovska Vasilevska, projekt menadžer u Ekonomskoj komori Sjeverna Makedonije.

FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Mihajlovska Vasilevska, koja je bila jedna od učesnica panela posvećenog uklanjanju prepreka i unapređenju trgovine u regionu jugoistočne Evrope, kaže da ako želite da idete naprijed, a niste probali ništa u regionu, nećete ići naprijed.

– Tako je i Evropska unija nastala preko inicijative regionalne saradnje, pa se sve to onda proširilo. Zemlje Baltika – Estonija, Latvija i Litvanija – bili su dio jedne takve regionalne saradnje. Uradile su nešto kao region, i onda su krenule naprijed – kazala je ona.

Upozorava da su sve zemlje zapadnog Balkana pojedinačno male, ali kao region imamo potencijal za saradnju jako veći. Ne možete da idete u Evropu ako nemate tržište. To je ključni faktor – rekla je Mihajlovska Vasilevska.

Također je ukazala na problem saobraćaja kao prepreke za jačanje saradnje u regionu.

– Na primjer, Skoplje nema direktnu avioliniju sa glavnim gradovima regiona, osim sa Beogradom. A to je slučaj i sa drugim zemljama regiona zapadnog Balkana. Mi sada nemamo način da dođemo do Sarajeva. Zamislite da do Sarajeva idete avionom 10 sati, a da autom idete pet sati. Kakva je logika? Bez željeznice, bez aviolinija, bez puteva ne možemo da razvijamo regionalnu saradnju – zaključila je Mihajlovska Vasilevska.

Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona su organiziatori Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji se održava u američkom Kongresu u ponedjeljak i utorak.