BiH

Memorijalni centar Srebrenica: Obilježen Dan državnosti BiH

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Vijence na kamen temeljac mezarja, kao i prethodnih godina, položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica Potočari, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković, predstavnici samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz MFS EMMAUS, kao i mnogobrojni građani, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u obraćanju prisutnima rekao je:

”Danas smo ovdje da obilježimo događaj koji je značio prekretnicu u historiji Bosne i Hercegovine. Mnogima ni tada kao ni danas nije bilo po volji postojanje Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je 90-ih godina prošlog stoljeća bila žrtva agresije prvo Srbije pa kasnije i Hrvatske što je rezultiralo genocidom i UZP-om. I 30 godina poslije borba za pravdu i ravnopravnost svih građana naše zemlje naš je moto i cilj i tako će ostati”.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, uputio je građanima čestitku u povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

”Svim građanima u Srebrenici, širom Bosne i Hercegovine, kao i u dijaspori, čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Domovina je naša obaveza i zakletva o kojoj moramo brinuti i naš zalog za budućnost. Bosnu i Hercegovinu moramo čuvati zbog onih koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, zbog onih koji danas žive i bore se da naša zemlja bude ljepša, kao i zbog generacija koje tek dolaze. Obaveza nam je graditi našu domovinu. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina”, poručio je Fejzić.

Prihvati notifikacije