Svijet

Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorava na "realan rizik nuklearne katastrofe"

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na hitan prestanak svih vojnih aktivnosti blizu ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, upozorivši na "vrlo realan rizik nuklearne katastrofe", javlja u subotu BBC. Šef IAEA Rafael Mariano Grossi rekao je da je "iznimno zabrinut" zbog izvještaja o granatiranju najveće evropske nuklearne elektrane.

FOTO: GULIVER/UKRINFORM/DMYTRO SMOLYENKO
FOTO: GULIVER/UKRINFORM/DMYTRO SMOLYENKO

Ukrajina je objavila da su dijelovi postrojenja “ozbiljno oštećeni” u ruskim vojnim napadima. Rusija je zauzela elektranu u martu. U njoj su zadržani ukrajinski zaposlenici, ali Kijev optužuje ruske snage da raketiraju civilne mete iz postrojenja, koristeći “taktiku terora”. “Svako vojno vatreno djelovanje usmjereno na ili iz postrojenja znači igru s vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama”, rekao je Grossi.

Ukrajinski uposlenici moraju imati mogućnost obavljati svoje važne zadatke “bez prijetnji ili pritisaka”, naglasio je, dodajući da bi njegova agencija trebala moći dati tehničku podršku.

“U svrhu zaštite ljudi u Ukrajini i drugdje od potencijalne nuklearne nesreće, svi moramo ostaviti po strani naše razlike i djelovati, odmah. IAEA je spremna”, rekao je Grossi, nekoliko dana nakon što je izjavio da je elektrana “potpuno izvan kontrole “. Operater elektrane u Zaporožju kazao je da su ruski raketni udari doveli do zatvaranja jednog od reaktora te da postoji opasnost curenja radioaktivnih tvari.

Dan ranije je ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila da su električni vodovi u nuklearki Zaporožje presječeni ukrajinskim granatiranjem, no Kijev tvrdi da odgovornost za granatiranje snosi ruska strana.

Prihvati notifikacije