Magazin

Matična mliječ ima brojna blagotvorna svojstva i jača otpornost organizma

Matična mliječ se stvara u žlijezdi pčela radilica, proizvode je samo mlade pčele.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Mliječ u većini slučajeva ima lijepu žućkastu boju, trpki okus malih pahuljica i preporučljivo konzumiranje u malim količinama uz neki od toplih napitaka je dobra pomoć za jačanje imunološkog sistema tokom jesenskih i zimskih mjeseci, prenose vitamini.hr.

Matična mliječ je gusta supstanca bijele ili blago žućkaste boje te ima vrlo složen hemijski sastav.

Ističe se da mliječ osim vode sadrži zdrave proteine, ugljikohidrate, lipide, minerale i vitamine (B-kompleks).

Neke od biološki aktivnih supstanci matične mliječi nisu pronađene nigdje drugdje u prirodi.

Pripisuju joj se antitumorska i antibiotska svojstva te se često koristi u medicinske svrhe.

Istraživanja su pokazala da mliječ ima sposobnost smanjiti ukupan nivo holesterola te nivo ‘lošeg’ holesterola.

Naglašava se da matična mliječ, ljudi je često piju u malim količinama dodavanjem u topli čaj, kompot ili sok, ima snažno antioksidativno djelovanje te zbog toga štiti organizam od raznih bolesti.

Za određen broj ljudi mliječ djeluje kao prirodni biostimulator, u obliku raznih pripravaka i dodataka prehrani često se preporučuje za jačanje apetita i zbog cijelog niza drugih blagotvornih učinaka.

Prihvati notifikacije