Kultura

Marko Bačanović najbolji pjesnik Međunarodnog festivala "Pero Živodraga Živkovića"

Proteklog vikenda u Zenici održan je 8. Međunarodni književni festival „Pero Živodraga Živkovića“, na kome su se tradicionalno okupili pjesnici iz Italije, kao i iz zemalja bivše Jugoslavije.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Prvu večer Festivala otvorio je Ambasador Republike Italije u BiH Marko di Ruzo, dok je druge večeri njegovu ulogu preuzeo Ataše za kulturu Republike Srbije u BiH Marko Rakić, koji je i proglasio pobjednike. U konkurenciji od oko dvadeset domaćih pjesnika, Marko Bačanović dobio je Nagradu za najboljeg pjesnika na B/H/S jeziku. Njegove pjesme „Zaboravljeni Aušvic“ i „Sjećanja na sefardsku Kordobu“ ocijenjene su kao najbolje od pristiglih radova.

– „Zaboravljeni Aušvic“ i „Sjećanja na Kordobu“ fragmenti su iz rukopisa moje nove zbirke „Kadiš za Sarajevo“, koja govori o fenomenu ljudskog zla koje dolazi i tog grada, sticajem okolnosti zabašurenog u jareću kožu pravednika za kojeg se danas isključivo izdaje. Činjenice, ipak, govore da je prije svega osamdesetak godina, po uzoru na ostatak Evrope, tu u potpunosti istrijebljena populacija čitavog jednog naroda, koji je nezaobilazan u kulturi i istoriji tog grada, štaviše jedan je od njihovih samih fundamenata.

Pročitajte još

Sam naslov „Zaboravljeni Aušvic“, prilično je kontradiktoran, ali od koga bi jedan takav sumrak čovječanstva mogao biti zaboravljen, ako ne od onih koji su u istome sudjelovali sa one mračne strane, a Sarajevo je itekako odigralo svoju ulogu u otpremanju vozova sa logore smrti, među njima i Aušvic. Taj stravičan zločin pripisan je mahom okupatorskim snagama, no istina je ipak da je u pogromima nad Jevrejima, Srbima i komunistima u najvećoj mjeri učestvovalo domicilno stanovništvo, a istorijski trenutak prethodnog sistema ih je od svega toga amnestirao, odnosno, bolje reći, njihova sramota je ostala oćutana.

Činjenica je da su i mnogi koji nam i danas rade o glavama, upravo potomci tih nepresuđenih učesnika u pogromima i genocidu – rekao je Bačanović, zahvalivši se publici i organizatorima na uručenom priznanju, umjetničkoj slici „Dobojska tvrđava“, slikara Branislava Lukića Luke.

Prihvati notifikacije