Svijet

Sanna Marin: Nema većih problema sa zahtjevom Finske za NATO

Nema većih problema s nastojanjem Finske za članstvo u NATO-u, ali bi ih moglo biti sa Švedskom, izjavila je danas finska premijerka Sanna Marin, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Proces članstva trebao bi biti brži – rekla je Marin u govoru na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu, dodajući da su obje države u potpunosti spremne za NATO.

Na pitanje da li postoje prepreke na tom putu, poput prigovora Turske zbog sigurnosnih zabrinutosti, Marin je istakla da nema većih problema kada je u pitanju Finska.

– Nema tako velikog problema sa Finskom, možda postoje problemi sa Švedskom. Ali iz naše perspektive, veoma je važno da Švedska i Finska idu zajedno u NATO jer dijelimo isto sigurnosno okruženje – rekla je Marin.

Dodaje da se očekuje da Mađarska odobri njihov ulazak u NATO.

– Još čekamo dvije države. Jedna od njih je i Mađarska, koja će završiti ratifikaciju čim s radom počne njihov parlament – kazala je Marin te dodala:

“Turska je već drugo pitanje. Razgovarali smo i dogovorili se na samitu NATO-a o koracima koje ćemo poduzeti i te smo korake poduzeli. Sada čekamo ratifikaciju Turske.”

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turska je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turska, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Prihvati notifikacije