Sarajevo

Mali umjetnici dječijeg teatra iMTM spremaju mjuzikl “Oliver”

Udruženje za internacionalni razvoj muzike, teatra i multimedije nastavlja svoju misiju kreiranja umjetničkog i edukativnog okruženja u kojem mali umjetnici iz našeg grada mogu dosegnuti najviši mogući standard i izgraditi most do uspješne karijere.

FOTO: OPĆINA STARI GRAD SARAJEVO
FOTO: OPĆINA STARI GRAD SARAJEVO

Nakon izuzetnog uspjeha najpopularnijeg porodičnog mjuzikla “Annie” koji su izveli prije tri godine, iMTM spremaju veliku novu produkciju mjuzikla “Oliver” čija bi premijera trebala biti u junu naredne godine. Prva proba izvedena je sinoć, a u goste su pozvali načelnika općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, kako bi mu predstavili svoje planove i ideje. Načelnik Hadžibajrić je malim umjetnicima zaželio uspješan rad i obećao da će nastaviti pratiti njihove uspjehe i pomagati im i dalje. U mjuziklu će učestvovati 25 članova iMTM-a, uzrasta od devet do trinaest godina, a u martu naredne godine pridružit će im se i profesionalni glumci Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon što su se svi učesnici prve probe predstavili načelniku Hadžibajriću, on im je uputio najljepše želje za uspješan rad.

“Želim vam puno sreće u ovom velikom poduhvatu i da budete još uspješniji sa novim mjuziklom. Vi ste primjer kako se i pored svih modernih trendova, ne zaboravljaju prave umjetničke vrijednosti i njeguju talenti. Siguran sam da vas čeka lijepa budućnost i mi smo uz vas da pomognemo da ostvarite svoje snove,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Udruženje od posebnog interesa

Načelnika Hadžibajrića u iMTM-u je dočekala rediteljica mjuzikla i direktorica iMTM-a, Alma Ferović Fazlić koja ga je upoznala i sa ostalim programima i platformama koje Udruženje realizuje. Pojasnila je da iMTM, u saradnji sa Royal Academy of Music – London, razvija edukativnu platformu za izvođačke umjetnosti i nudi intenzivni trening za sve one koji počinju ili žele nastaviti karijeru u muzičkom teatru, a već četiri godine iMTM je oficijelni predstavnik ”Rockschool” iz Londona za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine. iMTM djeluje u prostorijama Općine Stari Grad Sarajevo, a kako se smatraju udruženjem od posebnog interesa, za korištenje prostora imaju maksimalne pogodnosti od Općine Stari Grad.

“iMTM mladim talentima daje mogućnost obrazovanja u strukama za koje ranije nije bilo adekvatne edukacije, te prati svjetske muzičke tokove i tehnološki razvoj nudeći obrazovanje i trening u modernim savremenim prostorijama i studijima. Zahvalni smo Općini Stari Grad Sarajevo i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću za prostorije koje su nam dodijeljene i u kojima iMTM djeluje. Posebno se želimo zahvaliti za olakšice koje smo kao korisnici prostora imali u periodu pandemije korona virusa jer je nama to bilo od ogromnog značaja,” istakla je Ferović Fazlić.

Dodala je da iMTM u prosjeku ima 60-70 članova godišnje sa kojima iskusni profesori s višegodišnjim iskustvom rade u oblasti glume, pjevanja, muzičke produkcije, muzičkog teatra, instrumenata: gitara, klavir, bas gitara, bubnjevi, ukulele; modernih plesova, te multimedije. Na kraju svake godine organizuje se veliki koncert na kojem ispraćaju završne generacije i predstave sve što su naučili i savladali.

Kao rezulat svih referenci i postignuća u radu proteklih deset godina iMTM Sarajevo je nakon drugotrajnog procesa apliciranja postao punopravna članica mreže International Theatre Institute/UNESCO Network for Higher education in Performing Arts, kao jedina institucija iz Bosne i Hercegovine.

Prihvati notifikacije