Maja Milinković ima novu pjesmu za Splitski festival

Nakon što je prošlog mjeseca objavila svoj novi album "Fadolinka 2.0", sarajevska kantautorica fada i sevdaha Maja Milinković, predstavlja novi singl i spot "Kad dunja zamiriše" kojim će se predstaviti na ovogodišnjem Splitskom festivalu, u nedjelju 2. jula na Prokurativama.

FOTO: PR/MAJA MILINKOVIĆ
FOTO: PR/MAJA MILINKOVIĆ

Kao i protekle singlove s aktualnog albuma, ovu nježnu baladu krase Majina dva jaka aduta impresivan vokal i emotivan tekst. Svoje uzbuđenje prilikom da nastupi na jednom od najpoznatijih muzičkih festivala na ovim prostorima Maja ne krije, a objasnila je i o čemu pjesma govori:

“Neizmjerno se radujem nastupu na Splitskom festivalu, pogotovo jer je to rodni grad moje porodice, mog oca, bake, pradjedova i prabaka. Za Split me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva i tom gradu se uvijek radujem. Nadam se da će moja pjesma pronaći put do srca slušatelja. Radi se o nježnoj baladi u dalmatinskom melosu sa primjesama napjeva iz Portugala, tačnije iz Alenteja, koji jako sliče u principu. Govori o praćenju vlastitog sna odnosno življenju vlastite legende koja ponekad, ako ne i uvijek, iziskuje žrtve, u ovom slučaju napuštanje doma i odlazak u svijet, pri čemu je divno imati na umu da Vas neko čeka i bezuvjetno voli.”

Autorica muzike i teksta je sama Maja, a aranžman s njom potpisuju Džanin Zeković i Adis Hatunić, koji su odsvirali i akustične gitare, dok je Carlos Menezes bio na kontrabasu, a Amila Yavuz prateći vokal. Pjesma je snimljena u sarajevskom studiju “Amadeus” kod Marina Meštrovića. Za miks i master zaslužan je Fernando Nunes iz portugalskog studija “Pé de vento”. Snimljen je i spot pod redateljskom palicom Džejlana Zekovića koji je savršeno upotpunio Majine stihove.

Pjesma se nalazi na novom albumu “Fadolinka 2.0” kojim Maja besprijekorno dočarava svoju muzičku estetiku. Ovaj nosač zvuka nastavlja priču albuma iz 2019. godine naziva “Fadolinka” koji, kako se da i naslutiti, spaja Majine dvije umjetničke strasti – fado i sevdah, odnosno sevdalinke.

Prihvati notifikacije