Kultura

Magellijev Ivanov na sceni Narodnog pozorišta BiH: Hvatanje u koštac sa gotovo neosvojivom planinom

U ponedjeljak, 6. februara u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava Ivanov rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režijskoj postavci Paoloa Magellija. 

FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE / HRT
FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE / HRT

Sarajevska publika imat će priliku uživati u još dva izvođenja dramske predstave Ivanov koja su na rasporedu u subotu, 11. i ponedjeljak, 13. februara, sa početkom u 19:30 sati.

– Za svojih gotovo 40 godina teatarskog rada na scenu sam postavio tri puta Višnjik, tri puta Galeba i dva puta Platonova, uvijek u različitim zemljama sa različitim svjetonazorima. Kada bolje razmislim danas, javljaju mi se oprečne slike iz tih predstava. Jer nijedna od njih, pogotovo one istoga naslova, nimalo ne podsjeća na onu drugu. One su potpuno različiti autohtoni svjetovi. 

Postavio sam i ‘Tri Sestre’, ‘Ujka Vanju’, sve Čehovljeve jednočinke. Možemo reći, praktički, sve što je Anton Pavlovič napisao za teatar. U većini ovih predstava sam radio sa svojom dramaturginjom Željkom Udovičić Pleština, sa kojom radim i danas dok ovo pišem. Dugo smo razmišljali o ‘Ivanovu’, Čehovljevom tekstu koji nikada do sada nismo postavljali i brzo smo shvatili da smo se uhvatili u koštac sa gotovo neosvojivom planinom – kazao je Paolo Magelli.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Prihvati notifikacije