BiH

Magazinović i Ćudić s direktorom švedske Folke Bernadotte akademije o procesu pomirenja u BiH

Magazinović je istakao izraženi problem diskriminacije jednog broja građana...

FOTO: PSBIH
FOTO: PSBIH

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović i Sabina Ćudić razgovarali su danas sa generalnim direktorom Folke Bernadotte akademije Švedske agencije za mir, bezbjednost i razvoj Perom Olssonom Fridhom o pitanjima prevencije konflikata i procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovala i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf, zvaničnici ove švedske vladine agencije, koji nekoliko godina djeluju u BiH i regionu Zapadnog Balkana, interesovali su se za ključne prepreke i izazove koji stoje na putu procesu pomirenja.

Magazinović i Ćudić posebno su govorili o tome da prepreke procesu pomirenja u najvećoj mjeri prave one politike koje u prvi plan stavljaju razlike i koji se služe jezikom mržnje i podjela, manipulišući još uvijek prisutnim strahom građana od ratnih sukoba, kao i traumama ljudi koji su preživjeli ratne strahote.

Magazinović je istakao izraženi problem diskriminacije jednog broja građana, koji još uvijek nemaju prava da budu birani na vodeće funkcije u državi poput članova Predsjedništva BiH, a što takođe negativno utiče na ukupnu situaciju u našoj zemlji.

Govoreći o mogućim rješenjima kojima bi se uklonile prepreke procesu pomirenja, Magazinović i Ćudić naglasili su da teme poput napretka u procesu evropskih integracija, te ekonomske saradnje i razvoja, trebaju da budu dominantnije u javnom prostoru u odnosu na nerealne, neostvarive i zapaljive političke izjave.

Tokom sastanka zaključeno je da je u vezi sa procesom pomirenja potrebno provoditi dugoročne projekte, koji daju bolje rezultate i obuhvataju veći broj građana u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.