Kultura

Lucile Emina Hadžihalilović snima film po Andersenovoj bajci Snježna kraljica sa oskarovkom Marion Cotillard

Poznata francuska rediteljica Lucile Emina Hadžihalilović priprema četvrti dugometražni film, nadahnut Andersonovom bajkom o Snježnoj kraljici.

FOTO: FACEBOOK/MARION COTILLARD
FOTO: FACEBOOK/MARION COTILLARD

Davno planiran projekt stavlja u središte radnje “oskariziranu” glumicu Marion Cotillard ali i producenticu Muriel Merlin iz pariške tvrtke 3BProductions. Ona je i objasnila kako će Hadžihalilović, koju su Amerikanci upisali u 100 najkvalitetnijih savremenih cineasta, slijediti tragove Georgesa Mélièsa, ostajući vjerna svom svijetu fantastike, stiliziranom, smjelom, uznemirujućem i pomalo zastrašujućem.

Priča prati Jeanne, mladu 15-godišnjakinju koja želi napustiti sirotište u kojem je odrasla, smješteno na visokim planinama. Bježi prema gradu i njegovim svjetlima pa se zaustavlja u napuštenom hangaru, da bi prespavala. Ujutro shvata da se u tom prostoru snima film Snježna Kraljica, drugačija verzija slavne bajke Hansa Christiana Andersena, objavljene 1844 godine. Susreće Christinu, koja tumači glavni lik, što odmah stavlja maloljetnu djevojku pod svoje okrilje. Međutim, Jeanne ne zna da se radi o zlobnoj, veoma loše nastrojenoj i ljubomornoj osobi.

Prelazak iz djetinjstva u mladost jedna je od omiljenih tema rediteljice, koja je već obradila nemire odrastanja u prvom, igranom filmu pod nazivom Nevinost (Innocence), još 2004 godine, također sa Marion Cotillard, kojoj je dozvolila izaći iz anonimnosti, zahvaljujući uspjehu ostvarenja kao i međunarodnim priznanjima koje su dobili.Lucile Emina Hadžihalilović je rođena u Lyonu prije 62 godine, a dugo je živjela u Maroku, gdje joj je otac Mustafa, rođeni Sarajlija, uspješno poslovao. Vratila se u Francusku da bi na Sorbonni studirala Historiju umjetnosti ali je rano shvatila da je film ono što je, istinski zanima. Diplomirala je filmsku režiju na poznatoj, pariškoj instituciji IDHEC, koja se danas naziva la FEMIS i važi za jednu od najboljih u svijetu.

Sa Gasparom Noe, čuvenim argentiskim cineastom oformila je producentsku kuću koju su nazvali la Zone. Njezin srednjemetražni film Jean-Pierrova usta, snimljen 1996 godine bio je u zvaničnom programu poznate selekcije Izvjestan pogled, Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu.

FOTO: FACEBOOK/LUCILE HADZIHALILOVIC
FOTO: FACEBOOK/LUCILE HADZIHALILOVIC

Pretplaćena na priznanja

Osam godina kasnije cineastica snima Nevinost, svoj prvi dugometražni film i trijumfira na San Sebastian Film Festivalu pa u Stockholmu, gdje je dobila Nagradu za najbolje ostvarenje i fotografiju. Destljeće kasnije drugi igrani film Evolution, dobio je Specijalnu nagradu u San Sebastianu, dok joj je na Dublin Film Festivalu, uručeno priznanje za najuspješniju režiju. Na Festivalu Fantastičnog Filma u Gérardmeru, Lucile Hadžihalilović je osvojila dva priznanja: najprije Nagradu žirija, pa kritike.

Francuska rediteljica naših korijena, ostvarila je 2020. godine svoj prvi film na engleskom jeziku, nazvavsi ga Earwig. Nanovo je bila nagrađena u San Sebastianu sa Specijalnim priznanjem žirija!Lucile Hadžihalilović je također ostvarila mnoštvo kratkih filmova: Good Boys, Nectar, De Nature.

Učestvovala je u pisanju scenarija poznatog ostvarenja Gaspara Noe, pod nazivom Enter the Void. Oni su se i vjenčali prije nekoliko godina pa rediteljica govori i španjolski jezik, dok joj bosanski ne uspijeva previše.Film Ledeni Toranj je napisan uz učešće Geoffa Coxa i predstavlja godišnji odabir Zapadne Grupe. Poznati tv kanal ARTE je koproducent a snimanje će se dokrajčiti početkom slijedeće godine, u pariskoj oblasti.

Tekst: mr.sc.pol. Džana Mujadžić

Prihvati notifikacije