Region

Veliki skandal u malome mistu: ‘Spomen na naše djedove partizane pretvorili su u deponiju'

FOTO: RADNIČKA FRONTA
FOTO: RADNIČKA FRONTA

Ovdje smo da bismo upozorili na devastaciju antifašističkih spomenika, a zadnji primjer je ovaj ispred kojeg stojimo – kazala je saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) na konferenciji za medije održanoj u Segetu Donjem.

– To je spomenik žrtvama fašističkog terora u Segetu Donjem i Vranjici koji je u potpunosti blokiran reklamom za mjesnu marinu, a kao što možete vidjeti tu imamo i građevinskog materijala, otpatke… Cijela situacija više podsjeća na brazilsku favelu nego na nekakvo spomen obilježje – dodala je čelnica Radničke fronte pokazujući zaista ružnu sliku ispred same općinske zgrade, uz glavnu saobraćajnicu, odmah do autobuskog stajališta., piše slobodnadalmacija.hr.

– To nije, na žalost, usamljeni slučaj, imamo devastaciju antifašističkih spomenika i u Segetu Gornjem gdje je uništen spomenik Jozi Lozovini Mosoru – navela je Peović, dodajući da opozicioni općinski vijećnici upozoravaju da bi se ti spomenici trebali obnoviti, te pišu podneske, na koje im niko ne odgovara.

– Dugogodišnji zamjenik Vinka Zulima (HDZ), dugogodišnjeg bivšeg načelnika ove općine, Ivo Sorić nastavlja s njegovom politikom neodgovaranja vijećnicima, potpune ignorancije i zastrašivanja pa tako i novinara i u potpunosti ignoriše pravo pristupa informacijama – kazala je saborska zastupnica, nastavljajući:

– Ono na što želimo upozoriti jest da se progresivne snage u ovom kraju moraju okupiti, kako bismo odgovorili na samovladu HDZ-a, koji ovdje autokratski vlada već decenijama, a Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi nema, na žalost, institut smjene načelnika. Prema načinu na koji se ponaša aktuelni načelnik Sorić, samo nasljednik Vinka Zulima, to bi zaista trebalo unijeti u zakon.

Sramota s ovim spomenikom je šira od njega samog. U vrijeme kada se partizanski antifašistički spomenici već decenijama devastiraju, fašističkim kolaboracionistima se dalo ime šetnice, dakle Zulimova djeda za kojeg se ozbiljno sumnja da je bio fašistički kolaboracionist zbog kojeg su mnogi antifašisti izgubili živote, uključujući i mog djeda kojemu je spomen obilježje malo dalje od ovoga, a koji je zbog prokazivanja fašistima bio prva žrtva fašističkog terora u ovom kraju – podsjetila je Peović.

Luka Jadrić, općinski vijećnik s nezavisne liste Vrime je!, želio je naglasiti kako cijela priča apsolutno nije svjetonazorsko pitanje, jer historiju ne možemo i ne trebamo mijenjati.

– Mi s njima gubimo sadašnjost, a ako nastave ovako naša djeca će izgubiti budućnost – rezolutan je Jadrić, koji je iznio zanimljiv detalj ponašanja vladajućih u Segetu:

– Mi smo čak predložili da se šetnica nazove po dr. Franji Tuđmanu i HDZ je prijedlog odbio. Znači HDZ je odbio nazvati šetnicu po svom osnivaču. Nazvana je po djedu Vinka Zulima Virulice zbog čega je ovaj spomenik tu, koji je sarađivao s italijanistima u vrijeme Drugog svjetskog rata.

SDP-ov segetski vijećnik Hrvoje Ševo podsjetio je nizom podataka na, kako je rekao, slavnu antifašističku i ustaničku historiju ovog kraja.

– Od ukupno 4036 stanovnika koji su tada živjeli na prostoru današnje općine Seget njih 978 je sudjelovalo u NOB-u, od kojih je 227 položilo svoje živote za našu slobodu. Samo na Sutjesci poginuo je 101 borac s područja današnje općine Seget, a fašisti su ubili 147 boraca.

– Herojska borba naših predaka protiv zatiranja hrvatskog jezika i zauzimanja dijela Hrvatske od fašističke Italije nikad neće biti zaboravljeni – poručio je Ševo, dodajući da su u borbi za nacionalno oslobođenje poginula i ubijena 372 stanovnika s područja općine Seget, što je iznosilo više od devet posto stanovnika.

– Odlukom političkih vlasti promijenjena su imena svih organizacija, zgrada, ulica koja su nosila imena po Jozi Lozovini Mosoru i drugim borcima u našem mjestu, a nova imena ulica i šetnica dobivaju imena po slugama i špijunima iz toga vremena – podsjetio je SDP-ov vijećnik, te poručio:

– Duboko se nadam da ćemo ispraviti svu nepravdu koja je počinjena prema ovim ljudima i da ćemo vratit barem jednu ulicu ili trg Jozi Lozovini Mosoru. Očito nije prošlo vrijeme historijskog revizionizma – riječi su Damira Barbira, predsjednika splitskog SDP-a, zamjenika predsjednika udruženja splitskih antifašista.

– Danas je obljetnica formiranja Prvog partizanskog solinskog odreda, sutra je obljetnica formiranja Prvog splitskog partizanskog odreda. U Splitu imamo Park prvog splitskog odreda, znači nekome je jako smetala riječ “partizanskog”, gdje su naši momci i cure morali ginuti za slobodu našeg naroda pa park nije mogao dobiti njihovo puno ime – kazao je Barbir, te dodao da ovime želi reći kako u budućnosti, kroz 10-20 godina, nove generacije neće znati o čemu je bilo riječi, niti tko je stradao.

– Neki dan smo imali otvaranje murala našem slavnom hajdukovcu Ivanu Gudelju, bez grba koji je klub nosio u vrijeme kada je bio njegov kapiten. Opet neki pokušaj historijske revizije što definitivno ne služi nikome na čast. To je naša historija, ‘”ako je to bilo”, pjevao je Oliver, povijest kakva da je, naša je.

Ako nam se cijela Zapadna Evropa okreće i govori da je to slavna historija, u konačnici borba za ovaj narod protiv italijanskih okupatora, onda se toga ne da ne treba sramiti, nego se time treba ponositi – ustvrdio je Barbir, piše Slobodna Dalmacija.

Prihvati notifikacije