Svijet

Lavrov iznio novi uslov za kraj rata

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznio je novi uslov za kraj rata u Ukrajini. Tokom konferencije za novinare Lavrov je rekao je da će sukob prestati tek kada Ukrajina više ne bude vojna prijetnja Rusiji. Lavrov je također rekao da je zabrinutost njegove zemlje za sigurnost jedan od glavnih razloga za rat. Koji je započeo ruskom invazijom prošlog 24. februara.

FOTO: FABIO FRUSTACI / EPA
FOTO: FABIO FRUSTACI / EPA

“Ukrajina, kao i svaki drugi teritorij koji graniči s Rusijom. Naravno, ne bi trebala biti domaćin vojne infrastrukture koja predstavlja direktnu prijetnju našoj zemlji. To je novi uslov za kraj rata”, kazao je Lavrov.

Kazao je to raspravljajući o tome što bi bilo potrebno za okončanje rata. Dodao je da “ciljevi specijalne vojne operacije nisu izmišljeni”. Već su “definirani temeljnim, legitimnim sigurnosnim interesima Ruske Federacije”.

Lavrovljev komentar došao je u trenutku kada se nastavljaju spekulacije da bi ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro mogao pokrenuti još jednu mobilizaciju kako bi pokrenuo novu ofanzivu u Ukrajini.

Procjena Instituta za rat je da nedavni znakovi u Rusiji upućuju na to da bi Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u nadolazećim danima. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu jučer je najavio da će Putin izdati direktivu o provođenju velikih vojnih reformi u sljedećih nekoliko godina.

U sedmicama koji su prethodili novoj godini, dužnosnici iz Ukrajine i Rusije sugerirali su da su otvoreni za mirovne pregovore. Međutim, nijedna stvarna šansa za mirovne pregovore nije uspjela dobiti zamah. Jer se strane nisu slagale oko osnovnih pitanja kao što je priznanje četiriju ukrajinskih teritorija. Poput, Donjecka, Hersona, Luhanska i Zaporižja – koje je Putin anektirao u septembru.

Prihvati notifikacije