Magazin

Lavanda opušta, metvica ublažava mučnine... Koje eterično ulje koristiti i zašto?

Eterična ulja dobivaju se destilacijom listova, cvjetova i sjemenki biljaka. Budući da su ekstrahirana iz biljaka, visoko su koncentrirana i imaju snažan učinak.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Potrebna je samo kap ili dvije eteričnog ulja da bismo osjetili sve njegove dobrobiti. Mogu pozitivno utjecati na naše fizičko i psihičko zdravlje. Njihovi ugodni mirisi utječu na raspoloženje i zato se koriste u aromaterapiji.

Dokazano je da popravljaju raspoloženje, stimuliraju živčani sustav, smiruju tijelo i um, povećavaju energiju tijekom dana i omogućuju nam da lakše dišemo Otkrivamo ti kada, kako i zašto koristiti određena eterična ulja kako bi izvukla njihov maksimum.

6 eteričnih ulja koje vrijedi imati pri ruci

Eterično ulje lavande u simbolici eteričnih ulja poznato je kao ‘majka svih eteričnih ulja’, a svojim opuštajućim djelovanjem namijenjeno je osobama koje žele umiriti svoju energiju i opustiti se.

U aromaterapiji lavanda djelotvorno utječe i na povećanje koncentracije, ublažava nervozu i nesanicu, pomaže kod migrene i PMS-a te općenito stresa.

Eterično ulje paprene metvice otklonit će osjećaj umora, razbistriti misli, ali i ublažiti osjećaj mučnine prilikom putovanja. Pomaže i kod migrene, bolova mišića i zglobova, kod svrbeži kože, iritabilnog kolona i raznih drugih probavnih tegoba te dišnih infekcija.

Eterično ulje limuna razbuđuje, osvježava i djelotvorno utječe na podizanje energije u tijelu. Ujedno podiže raspoloženje i smanjuje osjećaj anksioznosti povećavanjem dostupnosti serotonina i noradrenalina. U aromaterapiji djeluje imunostimulirajuće i umirujuće, a ujedno bistri misli, pomaže kod učenja i pamćenja te priziva lijepa sjećanja.

Eterično ulje narandže namijenjeno je osobama koje u sebi žele probuditi osjećaj veselja. Slatki citrusni miris dobrodošao je i čest sastojak u prirodnim parfemima, a u aromaterapiji djelotvorno utječe na dizanje raspoloženja te za smanjenje simptoma depresije i anksioznosti.

Eterično ulje ruže spada među najskuplja eterična ulja, a učinkovito djeluje na emocije i potiče energiju srca. U aromaterapiji miris ruže pozitivno utječe na smanjenje simptoma stresa i pomaže pri lakšem postizanju osjećaja opuštenosti. Dobar je izbor za psihičke tegobe, traume, depresiju i umor, a ukoliko se koristi inhalacijski, pomaže kod bronhitisa i astme.

Eterično ulje ružmarina u starom je vijeku bilo posvećeno Afroditi, božici ljepote i ljubavi. Izvrsno djeluje protiv patogenih bakterija i gljivica te se koristi za poboljšanje cirkulacije i protiv celulita. Ružmarin se u aromaterapiji koristi i za poboljšanje koncentracije, pamćenja, te smanjenje simptoma stresa.

Kako koristiti eterična ulja? Eterična ulja možeš dodati u inhalator kako bi željeni miris ispunio tvoj dom, u perilicu rublja umjesto omekšivača ili u sušilicu umjesto mirisnih maramica kako bi tvoja odjeća imala svjež i prekrasan miris, možeš ih koristiti i kao dodatak prirodnim sredstvima za čišćenje ili mirisnoj kupki, ali i umjesto parfema, a odličan način da te tvoj omiljeni miris prati gdje god se zaputiš osmislio je domaći brend nakita Lykke, dizajniravši mirisne medaljone koji dolaze u pakiranju s dva eterična ulja po izboru, piše miss7.24sata.hr.