Politika

Krišto u Davosu govorila o situaciji u BiH: Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, kao i tokom posebne sesije "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu", istaknula je da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

Krišto je istaknula je da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

“Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli”, poručila je Krišto i dodala da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva.

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebno ako se saradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Prema njenim riječima, aktuelna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

“Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnje saradnje zemalja Zapadnog Balkana”, istaknula je Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama Zapadnog Balkana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH izdvojila je bolju saradnju s Evropskom unijom i njenim institucijama. Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Evropske unije više nego ikada.

“Uprkos svim izazovima, Evropska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. decembra prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Evropske unije”, izjavila je Krišto, izrazivši zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s evropskom porodici, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.