BiH

Kovačević prijeti: O državnoj imovini se nikada neće razgovarati u...

Pitanje državne imovine je u isključivoj entitetskoj nadležnosti, ponovio je "mantru" Milorada Dodika jedan od njegovih najvjernijih poslušnika, delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević. 

Radovan KovaCEVIC
FOTO: BOSNAINFO

Komentarišući stav Ambasade SAD-a o tome da se konačno pitanje državne imovine treba riješiti u državnom parlamentu, Kovačević je “zaprijetio” da se o tome nikada neće razgovarati u PSBiH.

– Kada smo mi rekli da tražimo da se poštuje izvorni tekst Dejtonskog sporazuma i Ustav Bosne i Hercegovine, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država smo dobili reakciju da se tu radi o nekakvom napadu na Dejtonski sporazum. Dakle, ako pozovete na to da se poštuje neki dokument, a neko vam odgovori da ste na taj način napali taj dokument, to se ne može tumačiti nikako drugačije nego kao priznanje da je taj koji vas za tako nešto optužuje u stvari krivac koji je godinama, slobodno možemo reći decenijama, kršio Dejtonski mirovni sporazum, rušio Ustav Bosne i Hercegovine i Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i dozvoljavao da se Ustav i Ustavni poredak u Bosni i Hercegovini ruši, kazao je, između ostalog, Kovačević.

Pročitajte još

Podsjećamo, posljednji talas reakcija je krenuo nakon usvajanja deklaracije na svesrpskom saboru. Američka ambasada u BiH je, komentarišući tu deklaraciju, između ostalog, navela kako se stavovima u tom dokumentu ruši Dejtonski sporazum.

Potom je uslijedilo pitanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome gdje u Dejtonskom sporazumu piše da državna imovina pripada državi, a ne entitetima. Uslijedila je još jedna reakcija Ambasade SAD-a, u kojoj su naveli, citirajući Dejtonski sporazum, kako je BiH pravna nasljednica Republike BiH, koja je bila titular imovine, te da je to pitanje definisano i Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

Nakon toga uslijedila je prava haranga političara iz vlasti s obje strane Drine na Ambasadu SAD-a, u kojoj su učestovali Milorad Dodik, Aleksandar Vulin…, a sada im se pridružio i Kovačević.