Region

Kosovsko ministarstvo pisalo članicama EU: Beograd koristi kriminalne grupe za dizanje tenzija, sve podsjeća na ratove 1990-tih

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova je u pismu zemljama članicama Evropske unije (EU) tražilo da se poduzmu mjere protiv Srbije, koju optužuju da stalno pokušava destabilizirati sjever Kosova, a u posljednje vrijeme i postavljanjem barikada.

FOTO: EPA-EFE/STR
FOTO: EPA-EFE/STR

U pismu dugačkom tri stranice, u koje je uvid imala agencija Telegrafi.com, koja je to sinoć objavila, iznose se kronologija i podaci o tome što se događalo na sjeveru Kosova. “U najboljem slučaju, Srbija namjerno pokušava destabilizirati Kosovo kako bi spriječila napredak dijaloga, posebno u kontekstu novopredloženog plana EU (koji podržavaju Francuska i Nemačka) za normalizaciju odnosa”, stoji u pismu, prenosi Nova.rs.

“Srpske kriminalne grupe su postavile barikade”

“U najgorem slučaju, namjerna eskalacija i instrumentalizacija kriminalnih grupa koje podsjećaju na način rada Srbije tokom započinjanje ratova 1990-ih je zaista loš predznak i materijalizacija onoga što ratni režim u Beogradu godinama trubi”, dodaju iz ministarstva.

Potom se u pismu navode detalji o toku događaja od 10. decembra, kada su “srbijanske kriminalne grupe postavile barikade na ulicama sjevernih općina”, do posljednjih napada na novinare koji su izvještavali sa sjevera. “Srbija 10. decembra nalaže kriminalnim grupama na sjeveru Kosova da postave barikade, što je sada uobičajena mjera kad god Beograd želi povećati tenzije na Kosovu”, navodi se.

“Ono što je ovog puta drugačije je to što se predsjednik Srbije Vučić više ne pretvara da ne stoji iza njih – on ne samo da otvoreno priznaje da kontrolira barikade već ih sada legitimira i koristi kao političko oruđe za destabilizaciju”, piše u pismu. Nakon toga se spominju i napad šok-bombom na pripadnike EULEX-a i zahtjev Srbije za raspoređivanjem srpskih trupa na Kosovu.

“Srbijanski lideri njeguju osjećaj mržnje prema kosovskim Albancima”

Iz ministarstva ističu da to podsjeća na rusku strategiju invazije na suverenu državu (Ukrajinu) pod izgovorom da se zaštiti njihova “ugrožena zajednica”. Dodaje se da vlasti Kosova namjerno još uvijek nisu krenule u demontažu barikada kako ne bi podizale tenzije, već su tražile podršku KFOR-a.

Podsjećaju na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, od prije nekoliko godina, da je “Milošević bio veliki lider”. Ukazuju i na prijeteću izjavu Vučića iz 1990-ih: “Za svakog ubijenog Srbina ubit ćemo 100 muslimana.” Također se hronološki spominju svi događaji u Beogradu koji se odnose na Kosovo.

“Srbijanski politički lideri godinama njeguju osjećaj netrpeljivosti i mržnje prema kosovskim Albancima – od aktualnog ministra vanjskih poslova Dačića, koji javno prijeti građanima Srbije koji otkrivaju informacije o masovnim grobnicama Albanaca ubijenih tokom rata, do samog Vučića, koji je Miloševića pozdravio kao ‘velikog vođu koji je imao najbolje namjere, ali su naši rezultati bili loši’”, nastavljaju u pismu.

“Pokušavaju dodatno rasplamsati tenzije”

Ministarstvo vanjskih poslova spominje i zadržavanje srbijanske političarke Rade Trajković, koja je čekala na granici Kosova i Srbije više od 20 sati, bez pristupa vodi, hrani i osnovnim lijekovima. “Dana 18. decembra kriminalne grupe iz Srbije protestuju i pokušavaju napasti srpsko-kosovsku granicu, s maskiranim pojedincima s obilježjima Wagnera na čelu s Damjanom Kneževićem, novim očiglednim vođom Wagnera u Srbiji”, naglašavaju.

“Misija KFOR-a pod upravom NATO-a, koja se nalazi na granici Kosova, potvrdila je prisustvo kriminalnih grupa na granici”, tvrdi se u pismu. Govori se i o pucanju vatrenim oružjem na latvijske pripadnike KFOR-a, koji djeluje na Kosovu.

“Što je još gore, odmah nakon napada srpski mediji pod kontrolom Vučića počeli su izvještavati da je kosovska policija ta koja je otvorila vatru na građane Srbe, pokušavajući dodatno rasplamsati tenzije i potaknuti oružane sukobe na sjeveru. Vučić se odmah sastaje sa svojim oružanim snagama i šalje načelnika Glavnog stožera na granicu s Kosovom”, zaključeno je u pismu.

Prihvati notifikacije