BiH

Koordinacija sindikata najavila proteste ispred Vlade KS-a

Zahtijevaju jednokratnu novčanu pomoć do kraja ove godine i povećanje plata u narednoj

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata, a 14. decembra se planira njihov dolazak ispred kantonalne ustanove

Radnici iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva, u organizaciji Koordinacije osam sindikata odžat će proteste 14. decembra, od 10 do 11 sati ispred zgrade Vlade KS-a.

Protesti će, kako su najavili, biti održani zbog iskazivanja nezadovoljstva i upućivanja upozorenja Vladi KS-a da radnicima vrati dostojanstvo kroz:

1. poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, 

2. povećanja plate radnicima u 2023. godini i

3. isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, za N1 je kazao, da su protesti, u skladu sa zakonom, najavljeni nadležnom policijskom organu (Policijska stanica Centar).

O ostalim informacijama javnost i članstvo sindikata će biti upoznato na press konferenciji koja će se održati 9.12.2022. godine u 10 sati u Domu sindikata u Sarajevu.

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Prihvati notifikacije