Sarajevo

Konobar iz Sarajeva (38) ponudio usluge plaćenog ubice: “Spreman je na sve, hoće da roka”

Tridesetosmogodišnji konobar iz Sarajeva, čiji identitet je poznat redakciji Vijesti, nudio se u januaru 2021. godine kavčanima da ubija za njihov račun, a razgovor za “posao” sa njim je obavio član te kriminalne grupe iz Trebinja Dražen Milović.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Nakon što je prošao prvi krug provjera, Milović ga šalje svom rođaku Ljubu Miloviću  da ga profiliše.

To proizilazi iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL), a koji su dio predmeta formiranog protiv zločinačkog klana kojim je rukovodio odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Pročitajte još

Razgovor o tom, tada tridesetosmogodišnjaku, 15. januara 2021. godine počinje Dražen Milović, za kojim Crna Gora traga zbog sumnje da je dio Zvicerovog policijskog narko kartela. On je na nekad zaštićenog aplikaciji koristio nadimak Britva, a tog dana, tada aktivnog crnogorskog policajca, pita:

“Roki, treba li ti jedan momak spreman? Spreman na sve. Ozbiljan, 38 god, 4 djece”.

Sakriven iza nika Oficir, Ljubo Milović odgovara pitanjem – “Đe je taj spreman na sve sa toliko djece? Taj ako ako šta napravi ode doživotno u zatvor”, a potom dodaje i da je to njegov vršnjak…

Ipak, zanima ga odakle je osoba koju mu rođak nudi, pa to i pita.

“Sarajevo. ‘Oće ozbiljan posao van Bosne”, odgovara mu Trebinjac.

“Šta podrazumijeva ozb. posao? ‘Oće da puca?”, pita Ljubo Milović i dobija odgovor: “Pa da roka”.

Policajac tada traži fotografiju i podatke tog “kandidata”.

“Da ga provjerim malo”, poručuje.

“Reću mu da dođe kod mene kasnije. Pa ti šaljem”, odgovara mu Dražen Milović.

Nedugo nakon te prepiske, Trebinjac prenosi Ljubu Miloviću utiske sa sastanka i šalje mu fotografiju Sarajlije i njegove lične podatke:

“Isto neki dečkić, a vidi mu se u očima da je spreman pa reko’ da ne propustimo taj potencijal.”

Ljubo Milović raspituje se sa kim je Sarajlija sarađivao i šta je do tada radio.

“Gudrira li se?”, pita on.

“Radio je u Španiji, na Ibici. Za sebe. Zdrav momak, radi garderobu i kao konobar. Nema mrlje. Ne gudrira se, bori se za familiju kao lav. Može doći na razgovor pa ga profiliši!!! Čist momak i jako vrijedan!!!”, objašnjava Dražen Milović.

FOTO: VIJESTI.ME
FOTO: VIJESTI.ME

Njegovog rođaka tada zanima da li Sarajlija trenira.

“Trenir’o je boks. Sada ne stiže radi 2 posla i prodaje garderobu. Ima damara u sebi”, zaključuje Trebinjac…

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dvojica Milovića dio su dvadesetjednočlanog, takozvanog policijskog narko kartela.

Tu kriminalnu grupu tokom 2019. godine okupili su Ljubo Milović i Mileta Ojdanić, a onda je stavili na raspolaganje Kotoraninu Radoju Zviceru, za kog su radili.

Grupa okupljena oko bjegunca sa policijskom značkom, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca, godinama je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone skupocjenog bijelog praha.

Droga je ka Evropi išla i iz barske luke, ali i preko Antverpena, Njemačke i Turske.

Dokaze o tome crnogorskim istražiteljima dostavio je Europol, a analizirajući ih specijalni tužioci utvrdili su je da je Milović u taj kriminalni posao uvukao više kolega – aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja. – javlju crnogoske Vijesti.me.

Prema tužilačkim spisima svi oni imali su precizne uloge u klanu – neki su bili zaduženi da, koristeći službena ovlašćenja, provjeravaju jesu li im na tragu kolege koje časno rade, alarmiraju ako naiđe opasnost… Drugi su pak imali zaduženje da umrežavaju one koji su im bili potrebni za stavljanje prljavog novca u legalne tokove…

SDT tvrdi da je zadatak Dražena Milovića bio da obavještava Ljuba Milovića o licima koja su predmet njegove pažnje u Bosni i Hercegovini, da nabavlja oružje za potrebe kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora…

Iz transkripata poruka koje je u kontinuitetu razmjenjivao sa Ljubom Milovićem i ostalim pripadnicima te kriminalne organizacije, proizilazi da je učestvovao i u krijumčarenju kokaina, da je od svake isporuke kokaina dobijao svoj dio, za koji je prethodno davao novac, da je pod kontrolom držao pojedine granične policajce…

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ojdanića, Milovića, Miloša MišurovićaIvana StamatovićaNebojšu BugarinaPetra LazovićaMarka NovakovićaMilana PopovićaVladimira BajčetuGorana StojanovićaDejana Kneževića i Darka Kneževića, da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa bivšim predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, zatim Božidarom JabučaninomAleksandrom Kekovićem, Draženom Milovićem, Filipom Zindovićem koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom NikolićemTihomirom AdžićemIvanom Mijatovićem i više NN lica.

Pojedince u toj krimi-ekipi terete se da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, ali i primjenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija… uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mjesta u Upravi policije radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i drugih važnih podataka, ali i da su novcem stečenim kriminalnom djelatnošću na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo…