BiH

Konaković u Beču prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvovao je u petak u Beču na skupu povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Događaj, koji je održan ispred palače Epstein u kompleksu Parlamenta Republike Austrije, organizirali su članica Partije zelenih Bedrana Ribo i Udruženje “Consilium Bosniacum”.

Šef bh. diplomatije u obraćanju je, između ostalog, naveo da se na ovom skupu ne želimo samo prisjetiti prošlosti, već potvrditi našu zajedničku predanost pravdi, istini i pomirenju.

Pročitajte još

Naglasio je izuzetan značaj jednoglasnog usvajanja rezolucije austrijskog Parlamenta u julu 2022. godine, kojom se priznaje genocid u Srebrenici. Ocijenio je da se ovom rezolucijom, koju je inicirao Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji ”Consilium Bosniacum“ uz apsolutnu podršku cijelog političkog spektra, naglašava važnost priznavanja historijskih istina kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih zločina.

Konaković se osvrnuo i na nedavno usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te ocijenio da je ta rezolucija, koju podržavaju 84 zemlje, snažna izjava protiv poricanja genocida i poziv na globalno sjećanje i obrazovanje. Poručio je da se na taj način jača uloga međunarodnih sudova u osiguravanju odgovornosti i naglašava važnost borbe protiv nekažnjivosti za tako teške zločine.

Konaković je nakon skupa razgovarao sa predstavnicima nekoliko udruženja koja uspješno djeluju i okupljaju naše ljude u Republici Austriji. Osvrnuo se tom prilikom na značaj bh dijaspore te istaknuo da ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije kao i da imaju važnu ulogu u afirmaciji naše države, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.