Politika

Komšić žestoko uzvratio Konakoviću: On bi zadržao pseudo-feudalni sistem u kojem sebe vidi kao poglavicu Bošnjaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte Željko Komšić je reagovao na posljednju objavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića upućenu upravo Komšiću.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Konaković se u svojoj objavi pitao šta je plan Komšića, kazavši da je u vrijeme njegovog mandata Dodik postao nezaobilazan politički faktor, te da su brojni napustili BiH u tom periodu.

“Dok ste vi njima prijetili po prstima, poručivali da se napuše gandže, gledali smo sjednice Predsjedništva BiH na kojim helikopter za gašenje požara u Jablanici niste mogli podići vi i Džaferović, nije vam dozvoljavao Dodik”, poručio je Konaković

Druga optužba ticala se puta BiH ka NATO članstvu.

“Dok ste na njih vikali, zajedno ste nas sa SDA i SNSD-om sa NATO integracija prebacili na polje SARADNJE sa NATO-om. Ostaće zapisano da je vaš kadar u tom periodu bio na čelu Ministarstva odbrane. Ministarstva koje je na ozbiljno povećanje budžeta čekalo godinama, čekalo zapravo da dođemo mi, od vaše galame puno fajde nije bilo”, dodao je Konaković.

Komšić je kazao kako mora reagovati na “bujicu laži” koje je iznio ministar Konaković.

“Kao prvo, Konaković bi trebao prestati da lamentira i nad mojim i nad svojim učešćem u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Konaković mora pojasniti građanima da li zbog činjenice da je pridobijen od strane zvaničnog Zagreba, što tvrde i sami hrvatski zvaničnici počev od Željane Zovko do Andreja Plenkovića, izostaje reakcija na miješanje Mađarske u unutarnja pitanja BiH i proces izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona, posebno kada se u vidu ima saradnja Zagreba – HDZ-a BiH i ministarstva vanjskih poslova Mađarske, na kršćanskim osnovama”, istakao je Komšić.

Dodao je da Konaković mora pojasniti zbog čega je dio onih struktura koje žele mijenjati Ustav BiH i Izborni zakon na kršćanskim osnovama.

“Ministar vanjskih poslova BiH također mora pojasniti zbog čega izostaje reakcija na dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH od strane ministra vanjskih poslova Republike Srbije. Konaković svoje nepostupanje ne može pravdati tobožnjim pristupom po kojem on navodno ne želi da galami, ma koliko mu to bilo sugerisano na nekoj od večernjih škola američke diplomatije za Dodikove muslimane”, poručio je Komšić.

Dodao je da Konaković govori o NATO-u zaboravljajući njegove stavove, kao i stavove njegovih stranačkih partnera o Programu reformi Bosne i Hercegovine, usvojenom 2019. godine.

“Učinili su sve da to devalviraju, obezvrijede i da „javnost upoznaju“ kako to zapravo ne znači ništa u smislu NATO puta Bosne i Hercegovine. Govorili su kako je MAP (Membership Action Plan) aktiviran ili nije aktiviran, ne znajući da se MAP ne aktivira, već da se u njemu učestvuje i to jedino putem podnošenja ANP-ova, koji se u slučaju Bosne i Hercegovine zovu Program reformi. Odjednom, kad postadoše vlast, tim trojkašima postade važan Program reformi”, kazao je Komšić.

Dodao je da bez toga Konaković ne bi imao osnova da danas govori o NATO-u.

“Bez toga Konaković ne bi imao osnova da danas govori o NATO-u, a kamoli da tvrdi kako je putem promjene naziva Komisije za NATO integracije u Komisiju za NATO saradnju, došlo do parkiranja NATO puta Bosne i Hercegovine, koji je po njemu zaustavljen i to radi odluka resornog ministra odbrane u prethodnom sazivu Vijeća ministara. To je notorna laž. A istina je kako su upravo Konakovićevi naredbodavci, oni iz američke ambasade, radi ustupaka Dodiku pokrenuli, organizovali i obezbijedili promjenu naziva u Komisiju za NATO saradnju, iako sam ja i moji saradnici bili protiv toga, što smo im otvoreno rekli”, kazao je Komšić.

Podsjetio je da zbog toga stava Sifet Podžić, u svojstvu ministra odbrane u prethodnom sazivu Vijeća ministara, jedini glasao protiv promjene naziva te Komisije.

“Što se tiče vanjske politike, razlika između nas i kompromisnog manipulatora Konakovića je veoma jednostavna, mi svima onima koji hoće da preotmu suverenitet ove zemlje, koji koriste svoje političke satelite u BiH, jasno kažemo da to ne može i da mi ne damo suverenitet ove zemlje, niti ćemo ikada pristati na njihove ideje o Izbornom zakonu, legitimnom predstavljanju, hidrocentralama, aerodromima i sličnim udarima na suverenitet Bosne i Hercegovine, za razliku od Konakovića koji čak ne smije interpretirati presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je nedvojbeno utvrdio da je ovdje bio međudržavni oružani sukob, u kojem su učešće imali i Hrvatska i Srbija, kao agresori na Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Komšić.

Istakao je da je posljedica “kompromisnih politika” je izručivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine zapadnom susjednu i istočnom komšiji.

“Kaže lažno kompromisni Konaković, kako su u prethodnom mandatu ovu zemlju zaobilazili redom iz Brisela, Vašingtona, Berlina, Londona, Pariza, Beča, Rima, a zapravo je istina da su najviši zvaničnici iz tih metropola dolazili u Bosnu i Hercegovinu, a i mi išli kod njih u posjete, (možda su za Konakovića predsjedavajući Evropskog vijeća Charles Michel ili visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku gospodin Borell nevidljivi) sa kojima smo razgovarali i dogovarali razne stvari. Svima njima, redom smo govorili i o potrebi da se Bosna i Hercegovina treba transformisati u modernu, demokratsku državu, prema evropskim standardima, koji traže zaštitu individualnih građanskih prava i redom dobijali podršku za takve stavove. Onda dođoše Konaković i kompromisni trabanti, koji nas vratiše u okove etničkih politika”, istakao je Komšić.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je njegova stranka zagovornik legitimnog presravljanja.

“Još jedna laž. Nikada mi nismo, niti ćemo ikada braniti legitimno predstavljanje, jer je to u srži jedan pro-fašistički narativ, nespojiv sa našim politikama građanske države, dok je upravo Konaković više puta govorio da „nije dobro da Hrvatima Bošnjacima biraju predstavnike“ i time se sam svrstao na drugu, suprotnu stranu onih vrijednosti u potpunoj suprotnosti sa evropskim standardima, pa ako hoćete i suprotnim sa vrijednostima zapadno-demokratskog svijeta, kojem mi težimo, a Konaković to zakoči kada god to može, kako bi ovdje zadržao neki pseudo-feudalni sistem u kojem on sebe vidi kao poglavicu Bošnjaka”, poručio je Komšić.

Prihvati notifikacije