Region

KOMPOZITORI OSTALI BEZ PARA: AMUS ne plaća tantijeme autorima iz Srbije, pa Sokoj ne plaća autorima iz BiH - Šta je to privatizirao Sejo Sexon?

Organizacija koja ostvaruje zaštitu kolektivnih prava muzičkih autora u Srbiji - Sokoj je u proteklih nekoliko godina imao problema oko naplate tantijema za svoje autore emitovane u BIH, čije interese štiti AMUS.

FOTO: AMUS/SOKOJ
FOTO: AMUS/SOKOJ

AMUS kasni nekoliko godina sa isplatom, te trenutno treba da namiri tek dogovanja iz 2020. godine.

Direktor Sokoja Dejan Manojlović smatra da oni ne poštuju bilateralne sporazume na način kako je dogovoreno.

FOTO: DEJAN MANOJLOVIĆ/SOKOJ
FOTO: DEJAN MANOJLOVIĆ/SOKOJ

-Problemi sa AMUS-om idu u dva smjera. Jedan smjer je dugogodišnji problem koji postoji između dvije organizacije, a to je plaćanje po našem bilateralnom ugovoru. Naravno sve u vezi sa naknadama za naše autore prikupljene na teritoriji BIH. Oni su u stalnom zaostatku. Tek sada bosanska organizacije kreće da nam isplaćuje 2020. godinu i još uvijek nije. Mi smo poslali svu dokumentaciju i fakturu. Čekamo da nam oni plate, pa da potom Sokoj izvrši svoju obavezu i uplati njima sredstva za bosanske autore koji su emitovani na teritoriji Srbije. Oni su nam poslali fakturu za 2020 godinu, ali mi im nećemo platiti dok oni prvi to ne učine, što smo im rekli na nekoliko sastanaka. Zbog činjenice da oni kasne, mi im jednostavno ne plaćamo, iako to nije problem za Sokoj. Žao mi je bosanskih autora koji zbog toga trpe, ali mi je takođe žao i naših članova koji takođe ne dobijaju tantijeme od korišćenja njihovih djela u BIH. Nadam se da će se ta situacija prevazići. Nadam se da ćemo čim bude plaćena 2020. godina, biti plaćena i 2021. i 2022. Mi ćemo vršiti pritisak na njih da se sve to plati ove godine kako bismo od iduće godine imali normalnu saradnju.

FOTO: DAVOR SUČIĆ ALIJAS SEJO SEXONFACEBOOK / ZABRANJENO PUŠENJE
FOTO: DAVOR SUČIĆ ALIJAS SEJO SEXONFACEBOOK / ZABRANJENO PUŠENJE

-Drugi smjer problema je iniciran od predsjednika Skupštine AMUS-a, gospodina Davora Sučića (Sejo Sexon). Naime, on je svoj lični problem koji je imao sa svojim izdavačem u Srbiji, pokušao da predstavi kao problem koji ima AMUS sa Sokojem. Riječ je, međutim, o problemu koji gospodin Sučić ima eventualno kao član Sokoja, s obzirom da je naš član za teritoriju Srbije. On je, na žalost, o navodnom problemu sa Sokojem izvjestio članove AMUS-a i bosansko-hercegovačku javnost, pisao je dopis CISACU, kao i svom regulatornom tijelu u BIH. Mi smo morali da se od tih napada branimo, dokazujući da je Sokoj, kada je u pitanju član Davor Sučić postupao u potpunosti ispravno. Konačni dokument koji smo dobili od našeg Zavoda za intelektualnu svojinu, koji je zbog predstavke gospodina Sučića vršio nadzor nad Sokojem i nad dokumentacijom autora, konstatuje da ne postoje problemi, niti propusti Sokoja prema gospodinu Sučiću. Mi smo o tome obavestili Cisac, kao i regulatorno telo u BIH, kao i AMUS. Zahtijevali smo od AMUS-a da se o tome obavijesti njihovo članstvo i da oni na svom sajtu objave dokument o ispravnosti rada Sokoja. To još uvijek nije učinjeno i mi pratimo dalju situaciju. Sačekaćemo još malo, ukoliko oni ne obavijeste članove o svemu ovome, mi ćemo poslati mejlove svim našim autorima u BIH i lično ih obavijestiti. AMUS i Sokoj ne bi trebali po ovom pitanju da imaju bilo kakve dalje sukobe – kaže Dejan Manojlović.

Novitet u Sokoju je sporazum sa Netflixom

-Netfilx je jedan od posljednjih velikih digitalnih servisa koji ulazi u korpus digitalne naplate Sokoja. Do sada smo postigli dogovore sa svim velikim kompanijama za digitalnu distribuciju muzike od Youtuba, preko Dizera, preko Spotifaja, Tajdala, Facebooka, Instagrama sve do Netflixa. Očekujemo značajna sredstva od svih ovih servisa u sljedećim godinama. Uspjeli smo da od Netflixa dobijemo sredstva i za nekoliko godina unazad, što je značajno za našu kuću. Mislim da smo uspjeli da napravimo odličan dogovor sa njima, sa obzirom koliko smo mi zapravo mala kuća u odnosu na njih. Mi prikupljamo sredstva i za Makedoniju i za Crnu Goru. Mi sve administriramo za pomenute teritorije. Multiteritorijalnost nam je omogućila da imamo ozbiljniju pregovaračku poziciju i na kraju rezultat – kaže na kraju Manojlović.

Prihvati notifikacije