Sarajevo

Koliko košta iftar u Sarajevu i šta se nudi na Baščaršiji u akšam?

Ramazan je i to već četvrti dan ovog mubarek mjeseca. Iftar u Sarajevu je večeras u 19:11 sati.

FOTO: PRINTSCREEN TWITTER / EPA-EFE / ANADOLIJA / PINTEREST
FOTO: PRINTSCREEN TWITTER / EPA-EFE / ANADOLIJA / PINTEREST

Brojne su posebnosti ovog mjeseca, a ono što ujedinjuje sve, jeste iftar.

Mnogi od nas iftare doživljavaju posebno sentimentalno, jer iftari jesu zajedništvo, okupljanje porodice i dragih ljudi kako bi svi zajedno jeli i družili se. Smisao iftara jeste da se dijeli, da čovjek ne jede sam.

Svaka čaršija i mahala imaju svoje neke posebne ramazanske običaje i karakteristična jela i dodatke koji se spremaju po određenom receptu svojstvenom samo za taj kraj i za te ljude. Posljednjih godina postalo je popularno organizovati iftare u ugostiteljskim objektima u Sarajevu, gdje je posebna okosnica stara jezgra grada, jer brzina života i različite profesije mnogima nameću da se drugačije organizuju u ramazanu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE VIDEO
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE VIDEO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Shodno tome, brojni restorani tokom ovog perioda pripremaju posebne menije za one koji poste, ali i sve druge koji žele uživati u iftarskoj trpezi. Cijene iftara u Sarajevu su i ove godine različite, dok je na nekim mjestima papreno skupo i preko 60 KM, na drugim možete naći iftar do 20 KM po osobi.

U osnovi svakog iftarskog menija je limunada, somun, hurme, topa, čorba, glavno jelo i slatko, oni skuplji nude i kafu.

Na Instagramu su mnogi ugostiteljski objekti u sarajevu objavili cijene svojih iftarskih menija, neke od njih možete pogledati u fotografiji ispod.

FOTO: PRINTSCREEN INSTAGRAM
FOTO: PRINTSCREEN INSTAGRAM

Za sve one koji žele skromno iftariti u Sarajevu imate mogućnost jesti u buregdžinici, ćevabdžinici i aščinicama pa izabrati jednu porciju iz njihove ponude, ali ako želite naći mjesto bilo bi dobro da rezervišete na vrijeme, jer u periodu akšama čaršija je krcata kao i sva ugostiteljska mjesta, a što je i velika pogodnost za turiste, gotovo sve radi do zore (sehura).

Zanimljivo je da buregdžinice i ćevabdžinice na Baščaršiji u vrijeme iftara nude besplatno limunadu i hurme postačima, dok na drugim ugostiteljskim mjestima to nije praksa. Ako želite počastiti više ljudi, svakako da se s ugostiteljima na Baščaršiji možete dogovoriti da se napravi prikladan iftarski meni za određenu cijenu.

FOTO: FACEBOOK SPECIJAL
FOTO: FACEBOOK SPECIJAL
FOTO: FURAJ.BA
FOTO: FURAJ.BA
FOTO: FACEBOOK ASDŽ
FOTO: FACEBOOK ASDŽ

Ako se za vrijeme akšam namaza u vrijeme iftara zadesite u Begovoj džamiji možete se omrsiti vodom, hurmama ili lokumom koji se dijele u haremu džamije. Lijepa praksa svake godine je u brojnim džamijama u Sarajevu da se organiziraju besplatni iftari za postače i džematlije koji redovno dolaze.

Smisao ramazana i iftara jeste da jedemo i pijemo, ali ne pretjerujemo. Treba uzeti u obzir da se dugo posti i da nije dobro za odjednom pojesti previše, tako da birajte jednostavne opcije. Ako želite da osjetite kako je to iftariti u Sarajevu ne oklijevajte i doživite drugačiji zalazak sunca i iftar koji ćete pamtiti.

Prihvati notifikacije