Kultura

Kocka je bačena: Sarajevska zima počinje 7. februara, otvaranje će trajati tri dana

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je da je u centru ovogodišnjeg izdanja priča o strasti za vlašću, o izdaji, o ljubavi...

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Međunarodni festival Sarajevo Sarajevska zima (SWF) okupit će i ove godine mnogobrojne sudionike, bit će održan pod motom “Alea iacta est” (Kocka je bačena), a program ceremonije otvaranja najavljen je za period od 7. do 9. februara, javlja Fena. 

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić Festival najavio je kao susret umjetnika, organizatora, medija i publike, a u centru interesovanja je priča o strasti za vlašću, o izdaji, o ljubavi.

“Suština je u onome što je osjećanje života, koji živi ovaj moderni svijet”, naglasio je.

Ceremoniju otvaranja Festivala Spahić je najavio za 7., 8. i 9. februar i okarakterizirao to kao praznik umjetnosti. Planirano je sudjelovanje umjetnika širom svijeta, na razne načine. 

“Tokom Festivala bit će upriličene različite promocije. Nećemo se 21. marta oprostiti od Festivala jer najavljujemo pripreme za olimpijadu kulture Sarajevo, koja bi trebalo da bude održana u maju 2024. godine i nastavak priče sa Festivalom Grad”, naglasio je.

Najavio je i konkurs za mlade, kao priliku da u okviru Sarajevske zime stvaraju inspirisani djelima Nikole Tesle, Oskara Danona i Pikasa te da se tako sačuva sjećanje na njih i vrijednosti koje su ostale iza njih.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Skulptor Adis Fejzić ističe Festival kao priliku za predstavljanje mladih umjetnika. Nekolicina njih predstavit će se, naredne sedmice u okviru Sarajevske zime, kao kreativci i kao voditelji performansa/radionica, a bit će omogućeno sudjelovanje i publike.

Student treće godine kiparstva sarajevske Akademije likovnih umjetnosti Dino Tozo jedan je od mladih umjetnika, koji će sudjelovati na ovogodišnjoj Sarajevskoj zimi. Njegov rad će se zasnivati na temi Kocka je bačena.

“U ličnom, ali i kontekstu koji će biti prepoznatljiv ljudima koji prolaze kroz slične situacije. Oni koji ne prolaze, za njih mi je drago, neće shvatiti moj rad. To se tiče većinom mladih ljudi u BiH, koji svaki dan bacaju kocku najprije o tome hoće li ostati ili otići, a poslije i sve ostalo”, kazao je.

Današnji susret sa novinarima upriličen je u prostoru ArkA Art, umjetničko-edukacionom centru Udruženja za promociju kulture i umjetnosti Arka, koje godinama surađuje sa Festivalom ‘Sarajevska zima’. Ove godine tu će se održavati radionice, sa odraslima i sa djecom.

Festival Sarajevska zima osnovan je 1983. godine, 1984. prvi put je održan od 21. decembra 1984. godine do 6. aprila 1985. godine. Prvo sjedište Festivala bila je Austrijska kuća.

Prihvati notifikacije