Politika

KO SDA o Konakovićevoj diplomi: U KS prvo diplomiraš, pa tek onda počneš studirati

Kantonalni odbor SDA Sarajevo prezentirao je na današnjoj konferenciji za medije nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove a u vezi sa sticanjem diplome Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo je 13. juna ove godine podnio prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, u kojoj su navedene navodne nezakonitosti prilikom upisa, studiranja i nelegalnog sticanja diplome šefa NiP-a Elmedina Konakovića.

Oni su tražili provjeru Konakovićeve diplome nakon što su svi zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dobili mail, a za koji je saopćeno da ga je poslao neko od profesora sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, u kojem se tvrdi da je Konaković nelegalno stekao diplomu na tom fakultetu.

Na današnjoj konferenciji KO SDA Sarajevo govorili su zastupnici Haris Zahiragić i Jasmina Biščević-Tokić, koja ujedno i predaje na Univerzitetu u Sarajevu, odnosno na Medicinskom fakultetu.

Zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić kazala je da je Klub SDA podnio niz pitanje prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

– Kada smo dobili izvještaje ostala sam u čudu sa informacijama koje su dvije inspektorice iznijele i ti izvještaji će kasnije biti dostupni javnosti.

Dolazimo do situacije da u Kantonu Sarajevo prvo diplomiraš, pa tek onda počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu i 2006/07 i tada upisuje prvi ciklus – objašnjava Biščević-Tokić.

Ističe kako je Konaković morao proći prijemni ispit i ići na konkurs, a da Konaković uopće nije polagao prijemni ispit.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zato je nagrađen i odmah upisan na treću godinu, a zakon kaže da morate položiti prvu i drugu godinu da bi polagali treću. Sve su to zakonske procedure koje se moraju poštovati. On je u trećoj godini sve ispite položio za mjesec dana, a nakon tih položenih ispita, Konaković brani diplomski rad, diplomira i završava prvi ciklus studija. piše Faktor.ba.

Nakon toga, on nastavlja studirati prvu i drugu godinu fakulteta. Njegove prve dvije godine uopće nisu bile ocijenjene, niti je mogao upisati direktno treću godinu fakulteta. U decembru 2008. godine, Konaković polaže sve ispite iz prve godine nakon što je diplomirao ranije u martu te iste godine – objašnjava Biščević-Tokić, te dodaje:

U februaru dakle očistite treću godinu, u decembru prvu, a u međuvremenu ste diplomirali. Tako se studira u KS i tako se ponižavaju svi studenti i akademsko osbolje, ali je on najglasniji kada je u pitanju Zakon o visokom obrazovanju – ističe Biščević-Tokić.

Ističe da je u periodu od 12 dana, od 10. do 22. decembra 2008. godine, Konaković položio sve ispite iz prve godine. Kako je mogao položiti te ispite ako se godina sluša i zimski i ljetni semestar. Kolega Konaković onda svoju drugu godinu fakulteta završava tek 2013. godine – istakla je.

Objašnjava da je nastavničko vijeće 3. marta 2008. godine donijelo odluku da studenti mogu braniti diplomski rad, a da je Konaković svoj diplomski odbranio dva dana poslije, čime su prekršene sve procedure, s obzirom da se diplomski brani mjesec dana nakon odluke nastavničkog vijeća.

Prihvati notifikacije