Tikvice su same po sebi veoma zahvalne kada je u pitanju kombinacija sa raznim sastojcima. Neutralne po prirodi, sa minimalnim brojem kalorija, predstavljaju zdrav dodatak svakom obroku. Prema tome, uživajte u tikvicama.
Energetska i nutritivna vrednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljenihhidrata, proteina i masti, one sadrže i sljedeće minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Vjerovali ili ne, tikvice su odličan izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta karoten.
Potrebni sastojci:
3 srednje tikvice (ukoliko nemate tikvicu, i patlidžan će biti dobra zamjena)
3-4 jaja
100 g brašna
150-200 g pureće šunke (ili neke druge šunkarice)
200 g edamera, trapista ili mozzarele
180 g kisele pavlake 12 m.m.
so, vegeta, biber
Priprema:
Tikvice oguliti i isjeći po dužini u što tanje komade. Staviti u cjediljku i posoliti. Ostaviti 30 minuta tako.
Tikvice ocijedimo od soka što su pustile i uvaljamo ih u brašno. Stavimo ulje da se grije.
Pržimo tikvice da malo porumene. Ispržene prebacimo na ubruse da pokupi masnoću. Takođe zdravija varijanta, mogu se peći u rerni na papiru za pečenje.
Unutrašnjost vatrostalne posude nauljiti i staviti red tikvica.
Na tikvice poredati šunku i sir, izrendane, i tako dok se ne potroše svi sastojci. Posljednji sloj završiti šunkaricom.
Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelijte tikvice. Odozgo stavite izrendan sir.
Peći na 200C oko 30 min, pišu Kreativni recepti.