Nedostatak plinskih mjehurića koji nastaju upotrebom sredstava za dizanje osigurava gustu teksturu kolača. Uobičajeni sastojci uključuju puter, šećer, brašno, jaja, kakao prah i ponekad čokoladu, a mogu se dodati i mljeveni orasi te razne arome i začini, poput vanilije ili kardamoma. Porijeklo kladdkake je nepoznato, a jedna teorija kaže da je nastao tokom Drugog svjetskog rata, kada je prašak za pecivo u Švedskoj bilo teško nabaviti.
Najjednostavniji kolač koji možete zamislitiOvaj kolač ima ukupno 7 sastojaka, među kojima je i prstohvat soli, a čitava priprema je zapravo smiješno jednostavna. Otopite puter, umiješajte ostale sastojke i samo ste 20 minuta udaljeni od bogatog čokoladnog raja. Jedino na što morate paziti je da ga ne prepečete jer ne želite izgubiti onu ljepljivu gnjecavost u sredini.
Kolač je gotov kada vrh postane čvrst, ali se i dalje lako lomi na dodir. Najlakši čokoladni kolač koji možete zamisliti i odličan desert za goste koji izgleda sasvim reprezentativno, iako ima samo jedan sprat i nema nikakvu vrstu glazure. Po želji ga možete poslužiti sa šlagom i sladoledom te malo svježeg voća.
Sastojci:100 g maslaca2 jaja4 kašike kakaa90 grama glatkog brašna240 grama šećeraPola kašičice soli1 kašika vanilinog šećera
PripremaZagrijte rernu na 200°C, odnosno 180°C ukoliko imate ventilacijsku rernu.U većoj zdjeli umutite jaja sa šećerom, te uz konstantno miješanje ulijte rastopljeni puter.Dodajte suhe sastojke: kakao, brašno, sol i vanilin šećer.Ulijte smjesu u namašćen i kakaom posipan kalup promjera 23 cm te pecite 10-15 minuta, ovisno o rerni.Poslužite toplo ili ohlađeno, posipano šećerom u prahu po želji.