Svijet

Kina započela posljednji dan vojnih vježbi oko Tajvana

Kina je jutros nastavila kontroverzne vojne vježbe oko Tajvana, što bi trebao biti posljednji dan manevara zbog kojih su znatno povećane napetosti u regiji.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Tajvanska vojska izvijestila je da je u vježbama u subotu učestvovalo 20 kineskih vojnih aviona i 14 ratnih brodova, a kineske bespilotne letjelice ponovno su primijećene iznad otoka Kinmen pod tajvanskom upravom.

Ostrvo se nalazi samo 10 kilometara od lučkoga grada Xiamena na kineskom kopnu. Prema riječima stručnjaka, nije bilo kineskih preleta otoka, također poznatog kao Quemoy, od 1950-ih.

Kinesko vodstvo u Pekingu pokrenulo je manevre kao odgovor na ovosedmični posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeiju. Vježbe predstavljaju najveći kineski prikaz vojne snage otkako su raketne vježbe izvedene sredinom 1990-ih potaknule SAD da pošalje dva nosača aviona u Tajvanski moreuz.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njezinog suverenog teritorija i prijeti da će silom vratiti otok ako pokuša proglasiti neovisnost. Tajvanci međutim sami sebe odavna smatraju zasebnim narodom.

Prihvati notifikacije