Magazin

Keto dijeta može da bude još efikasnija ako u ishranu uključite ovu namirnicu

Svijet je prije nekoliko godina poludio za keto dijetom - a ljubav prema ishrani sa malo ugljenih hidrata i mnogo proteina i masnoća ne jenjava ni danas.

FOTO: FETNESS.HR
FOTO: FETNESS.HR

Činjenica je da je keto dijeta do sada pokazala dobre rezultate u borbi protiv kilograma, pogotovo jer istovremeno može da se uživa u slasnoj hrani poput čokoladnog pudinga.

Ipak, keto dijetu možete da učinite još djelotvornijom dodajući joj specifične namirnice!

Naomi Whittel, stručnjak za ishranu i autorica knjige “Glow15”, otkrila je iznenađujuću tajnu kako da keto dijetu učinite još djelotvornijom: Keto dijetu slijedim već dvije godine i izbacila sam mnogo svog omiljenog voća i povrća bogatog vlaknima jer mnogi stručnjaci vjeruju da vlakna mogu da poremete sagorijevanje masti. Ali, nedostajala mi je ta hrana i osjećala sam da nikako nije zdravo da štedim na vlaknima i da ih ne unosim u organizam.

Tako sam vratila vlakna u svoju ishranu i osjećala sam se sjajno jer sam napokon izgubila tvrdoglave kilograme!

Tajna keto vlakana

Vlakna hrane dobre bakterije u crijevima, a one stvaraju masnu kiselinu kratkog lanca koja se naziva butirat. Dokazano je da ovaj spoj snižava holesterol, smanjuje upalu i izaziva sagorijevanje masti.

Prema kanadskim naučnicima, odrasli koji imaju više butirata u svom sastavu proizvode pet puta više ketona od onih koji imaju niže količine butirata. Ketoni zauzvrat pokreću sagorijevanje masnoće odnosno preokreću genetski prekidač koji upućuje ćelije na sagorijevanje uskladištene masti.

Hrana bogata vlaknima na biljnoj bazi bogata je alkalizirajućim mineralima. A istraživači sa Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji izvještavaju da tijelo proizvodi još više ketona u alkalnom stanju.

Vlakna, takođe, olakšavaju držanje keto dijete. Mnoge žene imaju simptome slične gripi i zatvor na keto dijeti, ali pružajući puno minerala elektrolita i održavajući crijeva u pokretu, vlakna uklanjaju te simptome, povećavajući moć takve ishrane, objašnjava Whittel.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Glad, takođe, može da predstavlja problem na keto dijeti jer hrana s visokim udjelom masti sadrži puno kalorija u malom pakovanju – jednostavno ne zauzima puno mjesta u želucu. Ali vlakna dolaze u većem pakiranju. Ispune želudac kako bi mogla da kontrolišu glad, kaže doktor Kelman.

Apetit će da vam bude stabilan, a želja za nezdravom hranom brzo će da se smanji. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da je jedenje hrane bogate vlaknima smanjilo apetit za 20 posto. Na keto dijeti sa puno vlakana sam već 32 mjeseca i nikad ne osjećam glad, kaže Whittel.

Inspirisana ličnim uspjehom, ona je stvorila plan ishrane za deljenje sa drugima – a rezultati su bili zapanjujući. Ne samo da su žene u njenom kliničkom ispitivanju na keto dijeti sa visokim udjelom vlakana izgubile značajno više masnoća na stomaku od onih koje nisu slijedile keto-plan s visokim udjelom vlakana, već su doživjele nevjerovatan napredak u ukupnom zdravlju. Kažu mi: Ovo mi je promijenilo život i shvatam to jer se i ja tako osjećam, naglašava Whittel.

Žene su zabilježile dramatična poboljšanja u količini šećera u krvi, krvnog protoska i kvalitetnijeg sna.

Kako funkcioniše keto dijeta?

Dodavanjem vlakana u keto ishranu korisne bakterije u gastrointestinalnom traktu, pojačavaju proizvodnju butirata, kiseline kratkog lanca koje podstiče sagorijevanje masti. Transformisaćete svoje tijelo bez gladi, bez gubitka energije i bez neprijatnih simptoma tipično povezanih sa keto dijetom, obećava Whittel.

Prije nego što započnete, ona preporučuje petodnevno samotestiranje. Za to vrijeme uopće ne morate da mijenjate ishranu – jednostavno pratite koliko vlakana (u gramima) jedete svakog dana.

Nakon pet dana izbrojite grame vlakana koje ste jeli svakog dana, a zatim podijelite sa pet.

Ako je vaš rezultat 20 ili veći, možete da pređete na drugu fazu, a ako ipak vaš rezultat između 10 i 20, ostanite u prvoj fazi najmanje pet dana.

A ako je čak manji od 10, slijedite prvu fazu najmanje 12 dana.

Prva faza- popravite unos vlakana Isprva se vlakna i keto dijeta čine kao neprijatelji, a ne kao savršen dvojac, priznaje Whittel. Ipak, kako plan sa niskim udjelom ugljenih hidrata može da sadrži toliko hranjivih materija usredotočenih na ugljene hidrate poput vlakana? Ključ je, otkrila je, da se fokusirate na hranu koja sadrži vlakna u pakovanju sa prilično niskom količinom ugljenih hidrata, poput neskrobnog povrća, bobičastog voća i sjemenki, piše BlicŽena.

Postepeno uvodite više takve hrane dok ne dođete do doze od najmanje 20 grama dnevno. Ali ne pokušavajte to da učinite odjednom: “Kad iznenada počnete da jedete više vlakana, to može da dovede do pojave gasova, nadutosti, zatvora ili čak proliva”, kaže Whittel.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zato ćete polako da povećavate dnevni unos vlakana, dodajući dodatna tri grama vlakana u ishranu svaka tri dana. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu, usporite. Važno je da uspijete da jedete najmanje 20 grama vlakana svakog dana prije početka druge faze.

Druga faza- rat kilogramima

Tokom ove faze prijeći ćete na keto dijetu bogatu vlaknima tokom 22 dana, izbacivanjem većine skrobnih ugljenih hidrata i dodavanjem puno vlakana i prehrambene masti.

Uživaćete u hrani sa malo masnoća i ugljenih hidrata koji su dopušteni u tipičnim keto dijetama. Ali ješećete i ukusnu hranu bogatu vlaknima koja održava želudac punim, pomažući tijelu da sagorijeva masnoće.

Za razliku od tradicionalne keto dijete, koja ograničava dnevni unos ugljenih hidrata na 20 grama, na keto dijeti bogatoj vlaknima svaki dan možete da jedete čak 50 grama ugljenih hidrata – sve dok jedete najmanje 20 grama vlakana.

Da bi iskoristili blagodati, svako jutro započnite doručkom punim masnoća i vlakana, miješajući kokosovo ulje i semenke u smutije.

Za ručak i večeru pripremite obroke od oko 85 grama proteina, poput lososa ili govedine i dvije šolje povrća bez skroba, poput karfiola i tikve.

Da bi pojačali sagorijevanje masnoća, dodajte zdrave masnoće, poput pola avokada ili 50 ml punomasnog kokosovog mlijeka, kao i dvije kašike fermentirane hrane, poput kiselog kupusa ili jogurta, navodi MissZdrava.

Između obroka i za desert uživajte u poslasticama bogatim masnoćama koje sadrže vlakna, poput namaza od celera s maslacem od orašastih plodova ili masnih bombi pogodnih za keto ili čokoladni čia puding.

Prihvati notifikacije