Politika

Kešo: Nove američke sankcije pogodile Dodika gdje ga najviše boli, počeo je postupati iracionalno

Schmidtova izjava na Dodikovo "razdruživanje" je prilično blaga i diplomatska iako je riječ o najgrubljem mogućem pokušaju rušenja ustavnopravnog poretka u BiH, ali su zato sankcije SAD-a konkretne.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Priče o “mirnom razdruživanju” bosanskohercegovačkog entiteta RS od Bosne i Hercegovine bile su poticaj da se danas obrati Christian Schmidt, visoki predstavnik koji je poručio, između ostalog, da takva aktivnost ne bi prošla bez posljedica ukoliko bi se to desilo.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo za N1 je Schmidtovu izjavu ocijenio kao poprilično blagom i diplomatskom, ali je zato sankcije koje je SAD prije dva dana proširio na saradnike i firme koje su povezane sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a, nazvao konkretnim i onima koje su lidera SNSD-a “pogodile tačno tamo gdje ga najviše boli i zbog kojih postupa iracionalno”.

Komentirajući najnovije sankcije koje su proširene na ljude i kompanije koje sarađuju sa Dodikom, Kešo je kazao da misli da odavno nismo čuli brutalnu leksiku u obraćanju Milorada Dodika. 

– I mislim da je to jezik koji nije prikladan i prevazišao je sve brutalnosti nakon najnovijih sankcija. Pokazuje veliku nervozu i potvrđuje činjenicu da su mu napravili pritisak u onoj sferi rada gdje ga najviše boli.

Amerika je organizovana država ima sve podatke i informacije i mislim da su ga dirnuli u vrlo bolno mjesto, počeo je postupati iracionalno – rekao je Kešo.

Naveo je da nije danas bio u prilici da čuje izjavu visokog predstavnika.- To je diplomatski rječnik, a priča o razdruživanju je priča o najgrubljem mogućem pokušaju rušenja ustavnopravnog poretka u BiH i, prema tome, leksika, tačnije, poruka koja bi se odnosila na one koji o tome govore o razdruživanju, mora biti mnogo oštrija i rigoroznija.

A kada je riječ o samom razdruživanju, o tome nema ni govora jer BiH nije nastala tako što se neko udružio, a to je osnovna poruka te priče, već je ona (BiH) prema važećem Ustavu nastavila svoj pravni subjektivitet i državno-pravni kontinuitet samo kao BiH bez prefiksa Republika sa novim administrativnim uređenjem, ali nema nikakve dileme u pogledu državnosti BiH i njenog kontinuiteta.

Dakle, nije BiH nastala tako što se neustavna tvorevina RS udružila sa drugim dijelom BiH pa su je stvorili u Dejtonu to je potpuna neistina. Prema tome, ne znam o kakvom je to uopće razdruženju moguće govoriti. Može se Dodik razdružiti sa pameću i moralom, a o ostalom nema govora – istakao je Kešo.

Schmidt je istakao danas i kako su sa sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) izašli jači i najavio da će intenzivirati rad na pomaganju BiH u njenim integracijama u EU, ali i akcijama prema onima koji taj put koče. Postavlja se pitanje da li je to direktna poruka vlastima u BiH?- E to je mnogo bolja poruka i tu su zaista dva smjera – da se pomogne BiH u integrativnim procesima (eurointegracije) te najave sankcija i rigoroznije mjere za one koji ruše ustavnopravni poredak BiH i koče nas na tom euroatlantskom putu – dodao je Kešo.

PIC je pozvao i Narodnu skupštinu RS-a da hitno imenuju sudiju u Ustavnom sudu BiH. Nenad Stevandić, predsjednik NSRS je poručio da PIC nije insitucija, a s druge strane, vlasti u RS su pozdravile imenovanje Marina Vukoje u Zastupničkm domu Parlamenta FBiH kao sudiju ove pravosudne institucije.

– To je samo nastavak te politike SNSD-a i Milorada Dodika koji zloupotrebljava instituciju NSRS-a i krije se iza nje i zapravo izbjegava da pošalje sudije Ustavnog suda BiH. Nastavlja da radi na jednoj takvoj vrsti blokade i pravi manevarski prostor koji će iskoristiti u medijima i u nastupima pred međunarodnim faktorima s kojim on ima dobre odnose da kaže da u BiH postoji Ustavni sud u kojem nema Srba te kako bi se onda oni mogli pouzdati u relevantnost odluka te institucije ako u njima nisu prisutni pripadnici tog naroda.

A sve vrijeme u zagradi drži činjenicu da on neće da ih imenuje i to je jedan apsurd sve do te mjere u kojoj misli da može blokirati Ustavni sud iako je on bio funkcionalan sve vrijeme – naglasio je Kešo dodajući da je pristanak Dodika da imenuje Vukoju za kojeg se, kako navodi, zna da je politički imenovan na osnovu pritiska HDZ-a, zapravo pokazatelj da se u nekoj bliskoj budućnosti priprema teren za saradnju sudija koje dolaze iz RS-a i dvojice koju određuje stranka HDZ.