Sarajevo

Karić ugostila polaznike kursa za vojne atašee u oblasti odbrane i diplomatije

Gradonačelnica Sarajevo Benjamina Karić ugostila je večeras u Vijećnic polaznike orijentacijskog kursa za vojne atašee u oblasti odbrane i diplomatije iz 16 zemalja.

FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Ti ljudi će sigurno, u budućnosti, lijep glas o Sarajevu i Bosni i Hercegovini nositi širom svijeta. Drago mi je što je Sarajevo domaćin takve obuke, čestitam organizatorima za sve što su postigli kazala je u izjavi za novinare gradonačelnica Karić.

Voditelj obuke u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH pukovnik Amer Riković ima funkciju direktora kursa za vojne atašee u diplomatiji i odbrani i na to je ponosan.

On pojašnjava da je to jedan od najkompleksnijih i najodgovornijih kurseva koji taj centar realizira u kalendarskoj godini. Na kursu imamo 29 polaznika iz 16 zemalja koji će tokom ove sedmice imati priliku da steknu određena znanja i ekspertizu u vezi poslova protokola. Imat će priliku da uče o tome kako da se ponašaju kao diplomate da bi, u budućnosti kad se budu našli u ulozi vojnog atašea, konzula ili ambasadora, znali kako da se ponašaju u određenim situacijama – naglasio je.

Komandant PSOTC-a brigadir Elvedin Omić kaže da Centar ove godine prvi put izvodi vlastiti kurs za vojne atašee u odbrani i diplomatiji, uz podršku Ambasade Austrije u BiH.

– Centar je, u suradnji sa partnerima iz Ženevskog centra za sigurnosnu politiku, prethodnih godina vrijedno radio na sticanju i razvoju sposobnosti potrebnih za realizaciju tako kompleksnog kursa. Kao rezultat naših napora, od ove godine u svoj kalendar aktivnosti uključujemo orijentacijski kurs za vojne atašee u diplomatiji i odbrani koji je od izuzetne važnosti za vojne atašee i sve koji se u budućnosti planiraju baviti bilo kojim oblikom diplomatije. Polaznici tog kursa su civilna i vojna lica, predodređeni za preuzimanje diplomatskih ili vojnih diplomatskih pozicija u skorijoj budućnosti – kazao je Omić